StatCounter

vineri, 2 noiembrie 2012

Lista tristeţii (foşti deţinuţi politici care ne-au părăsit) - Ion Ilioiu


Ultimul supravieţuitor al rezistenţei anticomuniste din Munţii Făgăraşului, s-a stins din viaţă, miercuri 31 octombrie.
S-a născut la 24 noiembrie 1929 la Sâmbăta de Sus, Braşov. În timpul studiilor, la Liceul „Radu Negru” din Făgăraş, a făcut parte din Frăţiile de Cruce.
În 28 iunie 1948 a scăpat de arestare şi s-a alăturat lui Ion Gavrilă Ogoranu şi altor colegi de liceu formând unul dintre cele mai puternice şi mai cunoscute grupuri de luptători anticomunişti care au acţionat în munţii României.
A fost judecat în lipsă şi, potrivit colegului său de liceu, Victor Roşca, ar fi primit au primit 7 ani închisoare corecţională
A fost rănit grav într-un schimb de focuri cu organele de Securitate pe Muntele Avrigului (un glonţ i-a perforat plămânul drept, ficatul şi coloana vertebrală) şi arestat la 20 august 1954. A fost dus la spitalul din Sibiu, operat, anchetat şi ulterior condamnat pentru „unltire contra ordinii sociale” la muncă silnică pe viaţă, pedeapsă comutată în 1963 la 25 de ani muncă silnică. A executat pedeapsa în închisorile Sibiu, Codlea, Aiud. A fost eliberat la 29 iulie 1964. Despre situaţia sa la eliberare Ion Ilioiu îşi spune „Nu mai aveam nici o speranţă. Mă consideram un om fără viitor. Am urmat un tratament la întoarcerea din închisoare, dar nu m-a ajutat să mă vindec. Urmările vieţii din închisoare le resimt şi acum. Mi-am întemeiat o familie mult mai târziu. Cu toate acestea nu consider un timp pierdut tot ceea ce am făcut. Cred că am făcut ce trebuia. Chiar dacă nu am biruit, sunt cu conştiinţa împacată şi nu mă simt vinovat pentru deznodamântul luptei noastre. Daca ar trebui s-o luăm de la capăt aş proceda la fel”.

Niciun comentariu: