StatCounter

joi, 14 martie 2013

Apariție editorială: Hans Bergel, O viață de muzician: Erich Bergel, Fundația Academia Civică, 2013


O nouă apariție editorială sub egida Fundației Academia Civică, volumul O viață de muzician: Erich Bergel, reprezintă bio­gra­fia unui dirijor și muzician de excepție. Scrisă de Hans Bergel, fratele acestuia, volumul beneficiază de traducere în limba română a Alinei Grațiana Pop și îl are ca editor pe Romulus Rusan.
Erich Bergel s-a născut în 1930 la Râșnov, într-o comunitate de sași. A ma­ni­festat de mic înclinație pen­tru muzică. În ia­nu­arie 1945, în contextul deportărilor și al represiunii împotriva etnicilor germani, a fost nevoit să își în­tre­rupă studiile muzicale și să lu­creze ca ajutor de brutar pen­tru a se putea întreține. Cu mari sacrificii, între 1950-1955 și-a urmat studiile muzicale la Cluj, excelând în arta dirijorală și de­venind un virtuoz al orgii. A obținut peste câțiva ani postul de dirijor șef al Fi­lar­mo­nicii din Cluj, de unde, în timpul unei repetiții, la 13 aprilie 1959 a fost arestat. A executat pedeapsa în închisorile Codlea, Galați, Periprava, Ji­lava, Ora­dea.
După eliberare, în 4 octombrie 1962, s-a stabilit la Cluj, unde a obținut cu greu un post de trom­petist de rezervă, la Filarmonica pe care o di­rijase. 
A fost ulterior permanent supravegheat de Se­cu­ritate. A reușit să fugă din Ro­mânia, iar din octombrie 1971 a început o strălucită carieră de di­rijor în R.F.G. A concertat pe toa­te marile scene ale lumii.

Niciun comentariu: