StatCounter

vineri, 29 martie 2013

Apariţie editorială: Sergiu Soica, Biserica Greco-Catolică în perioada regimului comunist din România. Corespondenţa Episcopului Ioan Ploscaru 1968-1975


A apărut la editura Galaxia Gutenberg din Târgul Lăpuş volumul semnat de Sergiu Soica, Biserica Greco-Catolică în perioada regimului comunist din România. Corespondenţa Episcopului Ioan Ploscaru 1968-1975.
Cartea tratează o perioadă mai puțin abordată din istoria Bisericii Greco-Catolice, și anume anii 1968-1975, când ierarhii greco-catolici erau permanenţi urmăriţi, nu se puteau vizita, iar corespondenţa era una dintre puţinele moduri de a comunica.
Volum conține corespondenţa Episcopului Ioan Ploscaru cu Ierarhii Bisericii Greco-Catolice (Alexandru Todea) şi cu diferite personalităţi din țară și străinătate. Scrisorile în limba italiană sau franceză au fost traduse şi transcrise pentru volum de Părintele Flavius Jurca.
Volumul este structurat astfel:


     Capitolul I Episcopul Ioan Ploscaru – o creionare a vieţii şi activităţii Episcopului
Capitolul II: „Itinerarii” în detenţia comunistă – sunt prezentate cronologic locurile de detenţie a următorilor Ierarhi:
·  Episcopul Ioan Ploscaru
·  Episcopul Alexandru Todea
·  Episcopul Ioan Dragomir
·  Episcopul Iuliu Hirţea
Capitolul III: Corespondenţă – aici este prezentat Proiectul Statut-cadru al „Bisericii Catolice Române” alături de:
·  Corespondența cu Episcopul Alexandru Todea
·  Corespondența cu Episcopul Ioan Dragomir
·  Corespondenţa cu Episcopul Iuliu Hirţea
·  Scrisori adresate regimului comunist
·  Corespondenţa social-caritativă
Concluziile volumului sunt două scrisori document: o scrisoare adresată Cardinalului Döpfner (Julius August), redactată pe pânză, în 12 noiembrie 1968 şi dată preotului Hieronymus Menges, pentru a o preda Cardinalului. În document sunt descrise evenimentele care au dus la desființarea Bisericii Greco-Catolice, precum şi perioada petrecută în penitenciarele comuniste. Al doilea document este o prelegere despre Biserica Greco-Catolică din perioada regimului comunist, susţinută cu ocazia unei vizite în Franţa (13-23 martie 1994).

Informații preluate de pe site-ul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

Niciun comentariu: