StatCounter

joi, 13 iunie 2013

A VII-a ediție a Universității de Vară Râmnicu Sărat


Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, susținut de Fundaţia Konrad Adenauer și de Institutul Național al Patrimoniului, deschide aplicațiile pentru cea de-a șaptea ediție a Universității de Vară Râmnicu Sărat, din perioada 25 – 31 August 2013, sub motto-ul “Închisoarea Tăcerii – Lecția comunismului”.
Universitatea de Vară este prima școala de vară din România, destinată studierii sistemului represiv comunist, dedicată mediului universitar. Aceasta își propune să analizeze modalităţile de amintire şi reamintire sub raport istoric şi biografic a perioadei 1944-1989. Grupul ţintă al proiectului îl reprezintă studenţii cu vârste cuprinse între 19 și 27 de ani, din anii I-IV de la facultăţile de istorie, filosofie, ştiinţe politice, sociologie, jurnalism, litere, drept, din unităţile de învăţământ superior din România şi Republica Moldova, precum şi masteranzi și doctoranzi în ştiinţe umaniste (excepţie fac cei din ultimul an de studiu).


Participanţii sunt invitați să reflecteze asupra diferitelor aspecte ideologice, sociale şi politice ale comunismului. Întrucât efectele acestei perioade încă sunt resimţite la nivelul societăţii româneşti, o mai bună cunoaştere a trecutului recent ajută la aprofundarea înţelegerii realităţilor prezente. Contactul cu trecutul va fi realizat, pe de o parte, prin dialogul direct cu cei care au fost martori şi victime ale sistemului represiv comunist, iar pe de altă parte, prin intermediul lectorilor, nume prestigioase pentru cercetarea comunismului românesc şi est-european, dar şi a perioadei post-decembriste. Mai mult decât atât, participanţii vor avea posibilitatea să viziteze două dintre fostele penitenciare comuniste, Râmnicu Sărat şi Fortul 13 Jilava.
Studenţii interesaţi să participe la Universitatea de Vară Râmnicu Sărat sunt rugați să completeze formularul de înscriere (disponibil mai jos) și să îl trimită la adresa universitatearamnicusarat@iiccr.ro,până la data de 25 iulie 2013.
Toate costurile (transport, cazare, masă) vor fi suportate de către organizatori.
Informații preluate de pe site-ul IICCMER, unde cei interesați pot găsi mai multe informații și formularul de înscriere.

Niciun comentariu: