StatCounter

luni, 5 august 2013

Apariție editorială: Cristina Nedelcu, Politica României față de Problema Palestiniană. 1948-1979

„Subiectul lucrării de faţă priveşte Politica României faţă de Problema palestiniană în perioada cuprinsă între anii 1948-1979, accentele principale urmând să cadă asupra relaţiilor cu grupările palestiniene care au întreținut legături cu reprezentanții români, fără însă a părăsi contextul arab oriental. În ceea ce ne privește, considerăm că, mai ales în perioada menționată mai sus, nu se poate vorbi de o distanțare a Palestinei de țările arabe vecine. Dimpotrivă, în aceste țări, ca urmare a evoluțiilor interne (spre exemplu, existența unui grup numeros de refugiați palestinieni, găzduirea și/sau sprijinirea în unele cazuri a structurilor care și-au asumat lupta pentru eliberarea Palestinei, etc.), se pot identifica situații chiar de interiorizare a luptei pentru eliberarea teritoriilor palestiniene, ceea ce explică de ce am acordat pe parcursul materialului atenție deosebită și Siriei, Egiptului sau Iordaniei.

Am ales ca dată de debut 1948 pentru că este anul când se fixează utilizarea sintagmei Problema palestiniană și când a avut loc unul dintre evenimentele centrale ale istoriei palestinienilor: crearea statului Israel, ceea ce, din varii motive prezentate mai pe larg în capitolele următoare, a dus la absența/dispariția statalității pentru comunitatea palestiniană.
La 18 februarie 1947, Bevin a predat Problema palestiniană ONU. În acel moment, caracteristica principală a situației era dată de contestarea politicii britanice deopotrivă de arabi și evrei, fără ca niciuna dintre cele două comunități să fie pe o poziție avantajoasă în raport cu cealaltă. Ulterior, au apărut noi dimensiuni: confruntările directe arabo-israeliene, pierderea teritoriului unde ar fi putut exista și funcționa statul palestinian, refugiații arabo-palestinieni, lupta pentru crearea unui stat și, nu în ultimul rând, demersurile diplomatice. În acest context, 1978/1979 reprezintă materializarea primelor demersuri în vederea soluționării Problemei palestiniene, marcând intrarea într-o nouă etapă. Practic, acordurile încheiate în 1979 reprezintă acceptarea oficială de către un stat arab (Egipt), Israel și o Mare putere a faptului că trebuie creat un stat pentru palestinieni. Interesul nostru merge și dincolo de limita evenimentelor din 1979, însă pentru fixarea limitelor cronologice pentru lucrarea de față, un element decisiv a fost accesul la materiale din arhive. În situația ideală în care, în momentul redactării, am fi avut acces la documentele de arhivă de după anul 1979, probabil că limitele cronologice ar fi fost altele.”
Informații preluate de pe site-ul Editurii Cetatea de Scaun.

Niciun comentariu: