StatCounter

marți, 17 septembrie 2013

Apariție editorială: Marcel Dumitru Ciucă (editor), Guvernarea Constantin Sănătescu. Stenogramele ședințelor Consiliului de Miniștri. Vol. I (august - noiembrie 1944)


„Corpusul de documente ale istoriei române contemporane, intitulat Stenogramele ședințelor Consiliului de Miniștri, inițiat de prof. Marcel-Dumitru Ciucă, din care au apărut 11 volume dedicate guvernării mareșalului Ion Antonescu, se continuă cu guvernarea generalului Constantin Sănătescu, ce va cuprinde două volume.
Cititorul are, astfel, posibilitatea să completeze și să compare informațiile istorice oferite de Jurnalul generalului Sănătescu cu cele aflate din stenogramele ședințelor Consiliului de Miniștri, în mod direct, fără intervenția sau interpretarea cuiva.



În ședințele Consiliului de Miniștri, reprezentanții diferitelor partide politice discutau evenimentele curente din România, generatoare ale unor dificultăți extrem de grele pentru poporul nostru, și căutau soluții pentru rezolvarea lor. Era tocmai momentul intrării trupelor sovietice în țară, care creau și ele probleme deosebite. Între altele, în Consiliul de Miniștri se cerea ca, odată cu trecerea armatei sovietice în Transilvania, să intre și trupele românești și „unde a pus piciorul soldatul român, de acolo să nu-l mai scoată”.
Problematica discuțiilor din ședințele Consiliului de Miniștri este extrem de variată și sugerează cititorului greutățile prin care a trecut neamul românesc în acei ani, unele dintre ele necunoscute contemporanilor noștri, dispuși adesea să le ignore.
La sfârșitul volumului este reprodus textul Convenției de armistițiu.”
Informații preluate de pe site-ul Editurii Saeculum.

Niciun comentariu: