StatCounter

luni, 7 octombrie 2013

Apariție editorială: Sergiu Soica, Episcopul Ioan Bălan

Una din lucrările apărute în Colecţia de Biografii a celor şapte Episcopi Greco-Catolici recunoscuţi de Biserica Catolică cu faimă de Martir, de la Editura Galaxia Gutenberg din Târgu Lăpuș este și cea semnată de Sergiu Soica, dedicată Episcopul de Lugoj dr. Ioan Bălan.

„Episcopul Ioan Bălan a fost arestat în 28 octombrie 1948, împreună cu Prepozitul Capitular Nicolae Brînzeu şi Canonicul Iosif Vezoc de la Lugoj. Episcopul Ioan Bălan a fost vizitat la sediul Episcopiei din Lugoj, vineri, 28 octombrie, în jurul orei 15, de către comandantul Securităţii din Lugoj, maiorul Kling, care l-a invitat la sediul Securităţii, «unde doi domni vor să-i vorbească». Acesta a fost momentul nefast în care Episcopul Ioan Bălan a părăsit pentru totdeauna Episcopia de Lugoj, pe care o păstorise timp de doisprezece ani.
Din păcate, după arestarea din 28 octombrie 1948, Episcopul Ioan Bălan nu-şi va mai revedea Eparhia niciodată. În cei 11 ani de închisoare, episcopul a trecut prin mari suferințe pentru credinţa sa catolică, dar, până la moarte, s-a devotat binelui sufletesc al celor pe care i-a păstorit. Aflat la închisoarea din Dej, când Episcopul Ioan Bălan a încetat din viaţă, Episcopul Ioan Ploscaru le-a spus preoţilor de lângă el: «Dumnezeu îi va da Episcopului Ioan Bălan tripla coroană: de dascăl, de feciorelnic şi de martir pentru munca de evanghelizare, pentru viaţa curată şi pentru suferinţele ce le-a îndurat în închisoare».
Episcopul Ioan Bălan a încetat din viaţă la vârsta de 79 de ani, în 4 august 1959, ora 2 dimineaţa, la mănăstirea Ciorogârla. Trupul neînsufleţit a fost transportat la cimitirul Belu catolic din Bucureşti. Oficiile religioase au fost făcute de preotul romano-catolic Francisc Zudor.”
Informații preluate din volum.

Seria „Episcopi martiri“ cuprinde următoarele broşuri:
„Cardinalul Iuliu Hossu” - autor: Bogdan Dumitru
„Episcop Alexandru Rusu” - autor: Mircea Man şi Ioan Timbuş
„Episcop Ioan Bălan” - autor: Sergiu Soica
„Episcop Ioan Suciu” - autor: Adrian Podar
„Episcop Tit Liviu Chinezu” - autor: Adrian Podar
„Episcop Valeriu Traian Frenţiu” - autor: Adrian Podar
„Episcop Vasile Aftenie”- autor: Mihaela Olău

Niciun comentariu: