StatCounter

joi, 31 octombrie 2013

Expoziţia „Elev în Epoca de Aur” la Cluj-Napoca

În perioada 1 noiembrie 2013 - 31 ianuarie 2014, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca invită pe cei interesați să viziteze expoziţia temporară Elev în Epoca de Aur, care este organizată la sediul Bibliotecii Judeţene Octavian Goga, Calea Dorobanţilor, nr. 104, Cluj-Napoca.


Sintagma „Epoca de aur” a fost folosită de culturnicii dictaturii ceauşiste pentru a-l flata pe un lider megaloman, care se credea mai presus de orice comparaţie. A fost o dureroasă ironie pentru o lungă perioadă de timp, plină de privaţiuni şi de îndoctrinare sistematică pe coordonatele unei gândiri reducţioniste de sorginte nord-coreeană. Naţional-comunismul din ultima perioadă a lui Nicolae Ceauşescu a încercat să concilieze ambiţiile de „patriot” ale dictatorului cu veleităţile sale de doctrinar marxist şi de conducător cu vizibilitate planetară. În acest eşafodaj menit să edifice „omul nou”, himeră a tuturor regimurilor totalitare, şcolii i-a revenit un rol fundamental în implementarea „educaţiei comuniste” şi în promovarea „societăţii socialiste multilateral dezvoltate”.
Expoziţia încearcă să recreeze atmosfera unei instituţii greu încercată în anii dictaturii ceauşiste, dar şi să sugereze o atmosferă de îndoctrinare cotidiană a tânărului aflat pe băncile şcolii şi care a reuşit să devină intelectualul de astăzi fără a fi suferit, aparent, mari traume sau fără a-şi fi pierdut umanitatea şi bucuria de a învăţa şi iubi cartea.
Expoziţia este deschisă şi poate fi vizitată de luni până vineri între orele 10-20.

Niciun comentariu: