StatCounter

miercuri, 9 octombrie 2013

Focus: Holocaust. Documentare împotriva uitării


„Iarăși Holocaust, se vor auzi niște voci?! Și totuși, în România nu s-a vorbit niciodată prea mult despre acest subiect. Național-comuniștilor nu le plăcea și, după 1990, altele au fost prioritățile. Iarăși ne indispuneți cu deportări și pogromuri împotriva evreilor și romilor, vor spune alții?! Dar dacă măsurăm prezența discursului rasist și xenofob în societate și în presă, nu mai avem nevoie de alte argumente.
O selecție de documentare puternice, însoțite de dezbateri și ateliere pentru profesori și elevi, încearcă să creeze un context pentru rememorare, împotriva uitării și a negării. Expoziția „Pogromul de la Iași”, prezentată în premieră la București, aduce la lumină filmul tulburător al evenimentelor din iunie 1941. Nimic nu este mai imprevizibil decât trecutul, spunea Orwell. Cunoscându-l, vom avea mai puține surprize în viitor.”
Pentru cei interesați redau mai jos programul evenimentelor.


Luni, 14 octombrie, 19.00
În Sala Foaier a Muzeului Țăranului Român va avea loc vernisajul expoziției „Destine întrerupte. 70 de ani de la Pogromul de la Iași”
Expoziția organizată de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel” a fost găzduită în vara anului 2011 de Muzeul Unirii din Iași, iar acum este prezentată în premieră publicului bucureștean.
La ora 20.30 în Studioul Horia Bernea va avea loc și proiecția filmului Odessa (regia: Florin Iepan, Romania/Germania, 2013, 55′), urmată de o dezbatere.
„În ce măsură sunt românii dispuși să reflecteze asupra unui episod din istoria lor, execuțiile din Odessa din octombrie 1941, una din execuțiile în masă majore din timpul războiului și poate cel mai întunecat moment din istoria țării? Ceea ce pare la început un experiment social cu pretextul de a realiza un documentar devine cu timpul un experiment personal. Filmul provoacă publicul să reflecte asupra istoriei și a ecourilor ei.”

Marți, 15 octombrie
18.00, Sala Foaier, Masterclass „Reprezentări ale Holocaustului în filmul documentar” cu Alexandru Solomon
20.00, Studioul Horia Bernea, proiecție de film urmată de o dezbatere cu tema „Extremism și xenofobie, ieri și astăzi”
The Turner Film Diaries (regia: James T. Hong, Olanda/Taiwan, 2012, 26′) Un pseudo-documentar inspirat de cartea publicată în 1978 de William Pierce – un manifest extremist camuflat sub forma unei ficțiuni despre o acțiune de purificare etnică globală încheiată cu success.
Purity Beats Everything (regia: Jon Bang Carlsen, 2007, 52′) Filmul povestește cum este să crești într-o țară de poveste, învecinată Germaniei. Din absența adevărului despre implicarea culturii scandinave în ceea ce este răul de neconceput născut din dorința de a „purifica” alte culturi, se naște o tăcere stânjenitoare.

Miercuri, 16 octombrie
11.00, Sala Foaier, Atelier educațional pentru profesori, susținut de Florin Iepan și Alexandru Florian / (participarea se face pe baza unei înscrieri prealabile la atelier@oneworld.ro)
18.00, Studioul Horia Bernea, proiecție de film urmată de o dezbatere cu tema „Holocaustul romilor din Romania”
Hidden Sorrows: The Persecution of Romanian Gypsies During WWII (regia: Michelle Kelso, USA/Romania, 2005, 2012, 52′)
În Romania, peste 25.000 de romi au fost deportați în lagărele din Uniunea Sovietică. Peste jumătate dintre ei au murit. După șaizeci de ani de la încheierea războiului, deportarea romilor nu a fost recunoscută în textele de istorie, și nu există monumente de comemorare a morții lor. Filmul adună mărturiile supraviețuitorilor despre experiențele lor din perioada deportării și lupta pentru a supraviețui bolii, brutalității și crimelor în masă. De asemenea, documentarul abordează și un context european mai larg, inclusiv deportarea evreilor români.
20.00, Studioul Horia Bernea, proiecție de film urmată de o dezbatere cu tema „De la fascism la comunism”
Charging the Rhino (regia: Simcha Jacobovici, Canada, 2007, 52′)
Simcha Jacobovici ne prezintă o explorare personală și complexă în cele mai întunecate momente ale istoriei familiei sale romane. Strâns laolaltă cu rudele spre a fi executați în masă în 1941, tatăl lui Jacobovici a fost împușcat, supraviețuind însă într-un mod miraculos cu un glonte pătruns lângă inimă. Varul lui Jacobovici a avut o soartă și mai bizară: a supraviețuit războiului, dar a fost forțat să joace într-un film comunist de propagandă.

Joi, 17 octombrie
19.00, Studioul Horia Bernea, Shoah (regia: Claude Lanzmann, Franța, 1985, prima parte – 149′)
Realizat pe parcursul a 11 ani, Shoah include interviuri cu supraviețuitori ai lagărelor de concentrare, comandanți ai SS și martori ai evenimentelor. De multe ori, în timpul filmărilor, Lanzmann s-a folosit de identități false și camere ascunse, filmând în secret foști naziști. În contrast cu portretele supraviețuitorilor, publicului îi sunt arătate peisaje contemporane idilice, care acoperă morminte comune ale milioanelor de victime. Ca intervievator, Claude Lanzmann nu este deloc detașat – întrebările lui sunt extrem de personale, forțându-i pe intervievați să răspundă la chestiuni cu care aceștia n-ar dori să se confrunte.

Vineri, 18 octombrie
19.00, Studioul Horia Bernea, Shoah (regia: Claude Lanzmann, Franța, 1985, partea a 2-a – 117′)

Sâmbătă, 19 octombrie
12.00, Sala Foaier, Atelier educațional pentru elevii de liceu, susținut de Tali Padan (Anne Frank House, Amsterdam) / (participarea se face pe baza unei înscrieri prealabile la atelier@oneworld.ro)
17.00, Studioul Horia Bernea, Shoah (regia: Claude Lanzmann, Franța, 1985, partea a 3-a – 142′) 20.00, Studioul Horia Bernea, Shoah (regia: Claude Lanzmann, Franța, 1985, partea a 4-a – 142′)
Organizator al evenimentului: Asociația One World Romania.
Parteneri: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad-Adenauer-Stiftung, Institutul Național pentru studierea Holocaustului în România „Elie Wiesel”, Centrul Ceh București, Anne Frank House, Muzeul Național al Țăranului Român.
Parteneri media: Revista 22, 24FUN, Hotnews.ro, Liternet.ro
Informații preluate de pe site-ul Asociației One World Romania.

Niciun comentariu: