StatCounter

marți, 22 octombrie 2013

Întâlnire cu Virgil Tănase, scriitorul disident pe care Securitatea a încercat să îl asasineze în exil

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) organizează o nouă întâlnire din seria Saloanele Memoriei Exilului Românesc, care îl va avea în prim-plan pe Virgil Tănase, cunoscut scriitor şi regizor din exilul românesc. Evenimentul va avea loc miercuri, 23 octombrie, începând cu orele 17.30, la Jockey Club Român, str. Episcopiei, nr. 9, sect. 1, Bucureşti.


Acest eveniment continuă seria manifestărilor organizate de IICCMER cu scopul de a readuce în atenţia publicului povestea personalităţilor din România aflate în exil în timpul regimului comunist. Virgil Tănase, pe care Securitatea l-a numit conspirativ Rebelul,  a emigrat în Franţa în 1977 şi a fost, alături de Paul Goma, obiectul unei încercări de asasinare pusă la cale de către Securitate. Operaţiunea s-a transformat însă în cea mai spectaculoasă și mai sofisticată diversiune din perioada Războiului Rece în Europa, organizată de DST, serviciul francez de contrainformații, împotriva Securității lui Ceaușescu.
În cadrul evenimentului moderat de Liviu Tofan, vor fi proiectate secvenţe din filmul documentar Afacerea Tănase. Leapşa pe murite, în regia lui Ionuţ Teianu, care are în centru povestea dispariţiei scriitorului Virgil Tănase, pusă la cale de DST în 1982. De asemenea, vor lua cuvântul Dinu Zamfirescu, Preşedintele Consiliului Ştiinţific al IICCMER şi Eugen Simion, critic şi istoric literar.
Despre Virgil Tănase
S-a născut la Galați în 1945, a urmat şcoala primară şi liceul în oraşul natal, iar apoi Facultatea de Limbi Romanice a Universităţii Bucureşti (1963-1969). În timpul facultăţii este exmatriculat timp de un an pentru referirile făcute la adresa lui Emil Cioran în cadrul unei conferinţe a tinerilor scriitori. S-a înscris în 1970 la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale”, pe care îl va absolvi cinci ani mai târziu. Emigrează în Franța în 1977, unde se va asocia disidenței românești din exil și va protesta față de regimul politic de la București, fapt care îi va pricinui retragerea cetăţeniei la finalul aceluiaşi an. Ca urmare a acțiunilor sale de protest, Virgil Tănase va deveni, alături de scriitorul Paul Goma, ținta unei încercări de asasinare coordonată de fosta Securitate. În 1981, la ordinul generalului Nicolae Pleșiță, Matei Pavel Haiducu va fi însărcinat să îndeplinească misiunea de asasinat, însă acesta alege să se predea serviciului de contraspionaj francez.
După căderea regimului comunist, a lansat mai multe volume şi piese de teatru în ţară.
Informații preluate de pe site-ul IICCMER.

Niciun comentariu: