StatCounter

luni, 2 decembrie 2013

Apariție editorială: Constantin Corneanu, Sub povara marilor decizii. România și geopolitica marilor puteri. 1941-1945. ed. a II-a

Conjuraţia politicienilor de la Bucureşti, defetismul unor înalţi comandanţi militari de pe front, trădarea, incapacitatea de comandă şi iniţiativă în luptă a unor conducători militari, frica de răspundere, erorile de ordin strategic ale aliatului german şi nu în ultimul rând inamicul aveau să contribuie la pierderea Bătăliei Moldovei (19-23 august 1944) şi, implicit, a „Bătăliei pentru Armistiţiu”. În urma actului de la 23 August 1944, România a oferit un avantaj inimaginabil, în marele joc al geopoliticii mondiale, pentru liderii de la Moscova, şi va deveni ţara care a favorizat, în mod substanţial, înaintarea Armatei Roşii spre Sud-Estul şi Centrul Europei, creându-se, astfel, condiţiile pentru instaurarea „regimurilor de democraţie populară”.
Constantin CORNEANU


Volumul istoricului Constantin Corneanu relevă modul în care politicienii şi liderii militari de la Bucureşti, tributari unor principii învechite în ceea ce priveşte înţelegerea noilor mişcări din arena relaţiilor internaţionale, au gestionat politica internă și externă a României în perioada 1939-1945.  România avea să intre, la 22 iunie 1941, într-un conflict al continentelor, al civilizaţiilor, al raselor și al rezervelor economice mondiale, cu speranţa că viitoarea pace va reprezenta o soluţie de esenţă istorică, de perspectivă şi de organizare durabilă, care să poată aduce, în acelaşi timp, o soluţie de echilibru al raselor şi al continentelor, un sistem economic de organizare, de dominare şi de distribuire a materiilor prime, un sistem de organizare politică şi regională, care să creeze funcţiuni şi organisme noi, pentru ca popoarele să-şi poată salva existenţa. Volumul Sub povara marilor decizii analizează acest efort politico-militar al decidenților de la București. Autorul se focalizează asupra relațiilor internaționale, bătăliilor semnificative din cel de Al Doilea Război Mondial, a modului în care după Bătălia Stalingradului, de la cumpăna anilor 1942-1943, orice înţelegere a rolului şi locului României, în rezolvarea „problemei ruse”, devenise imposibilă încondiţiile în care destinul nostru istoric ne împinsese în vârtejul disensiunilor dintre Marile Puteri.
...În ediția pe care o propunem, autorul a adus noi informații documentare și noi argumente științifice care întregesc imaginea de ansamblu asupra epocii cercetate, relevând foarte bine epoca, personalitățile, atitudinile și mutațiile politico-miliare care au influențat destinul României în acea perioadă istorică. Volumul evidențiază faptul că având o poziţie geopolitică şi strategică deosebită, România a reprezentat mai mult pentru Europa şi pentru o serie de centre de putere decât au considerat liderii politico-militari ai ţării din perioada 1919-1945. Personal cred, că este una dintre cele mai valoroase contribuții românești pe tema celui de-Al Doilea Război Mondial.
Prof. univ. dr. Adrian CIOROIANU
În această a doua ediţie a cărţii sale, Constantin Corneanu a inclus noi surse documentare, prin care au fost întărite argumentele din precedenta ediţie, oferind  specialiştilor, dar şi publicului larg iubitor de istorie, şansa de a cunoaşte locul şi rolul Românie în geopolitica perioadei analizate. Dar şi de a reflecta asupra unei etape complicate din trecutul apropiat al poporului român şi a trage învăţămintele trebuitoare pentru ziua de astăzi şi mai ales pentru cea de mâine.
                                                     Prof. univ. dr. IOAN SCURTU
Informații preluate de pe site-ul editurii Cetatea de Scaun.

Niciun comentariu: