StatCounter

miercuri, 4 decembrie 2013

Apariție editorială: László Csősz, Attila Gidó, Excluşi şi exploataţi. Munca obligatorie a evreilor din România şi Ungaria în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

În luna octombrie 2013, la Editura Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale a apărut un studiu de atelier (nr. 48/2013) semnat de László Csősz, Attila Gidó și intitulat Excluşi şi exploataţi. Munca obligatorie a evreilor din România şi Ungaria în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Studiul compară contextul juridic şi ideologic al sistemului muncii obligatorii a evreilor din Ungaria şi România.

În compararea sistemelor serviciului de muncă obligatorie din România şi din Ungaria autorii au fost călăuziţi în primul rând de convingerea că pe teritoriul celor două ţări au trăit/trăiesc comunităţi evreieşti care din punctul de vedere al trăsăturilor culturale, lingvistice şi socio-structurale sunt identice/similare, însă în timpul Holocaustului au avut parte de o soartă diferită. Sunt prezentate similitudinile şi diferenţele cu accent pe analiza situaţiei serviciului de muncă obligatorie a evreilor din nordul şi sudul Transilvaniei.
Textul studiului poate fi accesat aici.
Informații preluate din newsletterul ISPMN.

Niciun comentariu: