StatCounter

vineri, 6 decembrie 2013

Vernisajul expoziţiei „Resturi şi rosturi. Saşii în Transilvania: o istorie comună”


Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi Asociaţia „Renascendis” invită pe cei interesați joi, 12 decembrie, orele 17.00, la vernisajul expoziţiei „Resturi şi rosturi. Saşii în Transilvania: o istorie comună”, care are loc la sediului muzeului, sala Laolaltă.


Expoziţia îşi propune să pună publicul bucureştean în contact cu mărturii şi fragmente de memorie materiale şi imateriale ale civilizației saşilor din România, atrăgând în acelaşi timp atenţia asupra pericolului în care se află patrimoniul cultural săsesc - mobil şi construit.
Prin intermediul a aproximativ 200 de obiecte selectate din colecţiile Asociaţiei „Renascendis”, datând din secolele XVI-XX (ceramică, sticlărie, textile, obiecte din cupru şi cositor, carte veche şi publicaţii, documente, scrisori, fotografii şi cărţi poştale), expoziţia reconstituie imagini şi rosturi ale unei culturi de importanţă naţională, a cărei continuitate este astăzi ameninţată.
Expoziţia este structurată în cinci secţiuni care prezintă aspecte diferite din viaţa comunităţilor săseşti precum: imaginea de ansamblu a zonei de locuire săsească din Transilvania, fragmente ale vieţii comunităţii şi de familie, interacţiuni culturale între saşi şi celelalte etnii din Transilvania, aspecte legate de viaţa religioasă şi importanţa bisericii în existenţa comunităţilor săseşti sau imaginea individului sas scos din comunitate şi adesea pus în faţa opţiunii de a-şi părăsi ţara natală.
În expoziţie au fost incluse şi elemente de mobilier şi fragmente provenind de la biserica evanghelică fortificată din Felmer, judeţul Braşov - monument aflat într-o avansată stare de degradare - pentru a atrage atenţia asupra pericolului dispariţiei patrimoniului construit săsesc.
Această expoziţie face parte din seria evenimentelor organizate de Asociaţia „Renascendis” în luna decembrie, cu scopul de a marca trecerea a 95 de ani de la Adunarea Naţională a Germanilor din Transilvania şi Banat de la Mediaş din 15 decembrie 1918, eveniment prin care etnicii germani au aprobat decizia românilor transilvăneni de a se uni cu Regatul României, devenind astfel participanţi direcţi la construcţia statului român modern.
Expoziţia este un proiect al Asociaţiei „Renascendis”, prin intermediul Centrului de Studii Medievale şi Moderne, şi face parte din programul „Felmer - iniţiativă urbană pentru dezvoltare rurală”.
Parteneri: Biserica Evanghelică C.A. Făgăraş, Universitatea Bucureşti / Facultatea de Istorie, Biblioteca Centrală Universitară Carol I, Ordinul Arhitecţilor din România, Casa de Cultură „Friedrich Schiller”, Carol 53
Parteneri media: Poveşti Săseşti, Allemagne Deutsche Zeitung, Arhimania, Zeppelin
Expoziţia a fost organizată cu sprijinul: Ambasada Republicii Federale Germania la Bucureşti, Departamentul pentru Relaţii Interetnice, HeimatOrtsGemeinschaft Felmern, Cramele Voievodului.

Niciun comentariu: