StatCounter

marți, 18 martie 2014

Apariție editorială: Mihaela Rodica Stănoiu, „Sanda”. Dosarul de urmărire informativă



În urmă cu mai puțin de o lună, la finalul unui proces de şapte ani, Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis definitiv că fostul ministru al Justiţiei, Rodica Stănoiu, a colaborat cu Securitatea. În acest context este foarte interesantă apariția unui volum semnat de d-na Stănoiu.
„Lucrarea «Sanda» aparţinând Doamnei Dr. Mihaela Rodica Stănoiu, este o mărturie a modului în care organele de Securitate au urmărit – prin diverse mijloace, specifice acestei instituţii de tristă amintire – pe reputatul cercetător în Criminologie, precum şi pe membrii familiei sale. Substanţa lucrării se bazează pe materiale de urmărire adunate în trei volume care i-au fost puse la dispoziţie de C.N.S.A.S.”
Pentru cei interesați redau mai jos cuprinsul lucrării.




Despre mine, pe scurt     VII
În atenția cititorului     XV
Partea I      1
Documentele 1-36     3
Partea a II-a     85
Notele informative     87
Notele I-VII     89
Corespondența interceptată     109
Note cuprinzând transcrierile înregistrărilor ambientale și interceptările telefonice     121
I. Viața cotidiană a familiilor Stănoiu și Conescu     121
Notele 1-15     123
II. Traseul unei cereri de plecare în străinătate, pe cont propriu, la o manifestare științifică internațională     221
Notele 1-10     223
III. Un dosar „prost” în căutarea unui loc de muncă     309
Notele 1-10     311
IV. Statutul Criminologiei     369
Notele 1-4     371
V. Discuții cu caracter social-politic     421
Notele 1-5     422
Ultimul document ‒ Nota din 25 aprilie 1980     521
În loc de final     525
Despre autor:
Cercetător științific emerit la Institutul de Cercetări Juridice „Academician Andrei Rădulescu” al Academiei Române, Profesor de Drept Penal și Criminologie, conducător de doctorat, a publicat în țară și în străinătate, în calitate de autor sau coautor, numeroase lucrări de specialitate. Unele dintre ele au primit premiul „Simion Bărnuțiu” și premiul „Andrei Rădulescu” ale Academiei Române și premiul „V.V. Stanciu” al Uniunii Juriștilor din România.
A predat cursuri de Drept Penal internațional și Criminologie, și a susținut prelegeri și conferințe la prestigioase universități din Europa, Canada, S.U.A., Cuba. Membru în Comitetul Director al Societății Internaționale de Criminologie, vicepreședinte al Asociației Internaționale a Criminologilor de Limba Franceză, membru în colegiul de redacție al unor prestigioase reviste de Criminologie din Elveția și Canada.
A intrat în politică în 1996, în PSD, ocupând succesiv demnitățile de Secretar de stat, Ministru al Justiției și Consilier Prezidențial.
Ca membru al Senatului (1996 – 2008) a fost Președinte al Comisiei pentru drepturile omului, al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor și corupției și membru în delegația României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.
În perioada comunistă a fost urmărită timp de aproape două decenii de Securitate. Volumul de față cuprinde unele dintre momentele de vârf ale acelei perioade.
Informații preluate de pe site-ul Editurii Enciclopedice.

Niciun comentariu: