StatCounter

miercuri, 16 aprilie 2014

Lansarea benzii desenate „Mickey pe Dunăre”, primul volum din colecţia „Relaţii ceho-române în bandă desenată”

«Ambasada Cehiei la Bucureşti în colaborare cu Centrul Ceh şi editura Jumătatea plină lansează în data de 16 aprilie 2014, ora 18.00, la Facultatea de Istorie cartea de bandă desenată Mickey pe Dunăre. Cartea, prin povestea unor turişti cehi, care își petrec concediul în România în timpul invaziei Cehoslovaciei din august 1968, deschide colecţia „Relaţii ceho-române în bandă desenată”. În timpul lansării, artistul si ilustratorul cărţii Cristian Dârstar va avea un live performance, ca parte a proiectului „Spraying History“ iniţiat de Miliția Spirituală. La eveniment vor participa Excelenţa Sa, domnul ambasador al Rep. Cehe la Bucureşti, Jiří Šitler şi decanul Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti, domnul prof.univ. Adrian Cioroianu.

Cartea Mickey pe Dunăre prezintă povestea unor turişti cehi aflaţi în staţiunea Mamaia în august 1968 în timpul invaziei Cehoslovaciei de către tancurile ţărilor membre ale Tratatului de la Varşovia, în frunte cu armata Uniunii Sovietice, dar fără participarea României. O bandă desenată despre copii şi părinţi care se ridică la înălţimea momentului, atât prin acţiune, cât şi prin imaginaţie.  Scenariul, inspirat de povestea reală a unei familii cehe, este scris de Alexandru Berceanu, regizor şi artist interdisciplinar, care lucrează în zona tehnicilor narative mixte. Autorul ilustraţiilor este tânărul artist Cristian Dârstar, care activează în domeniul ilustraţiei şi al benzii desenate încă din 2004.
Colecția „Relaţii ceho-române în bandă desenată” marchează prin opt cărţi unele momente din istoria comună a celor două ţări.  Proiectul a luat naştere din iniţiativa Ambasadei Republicii Cehe la Bucureşti în încercarea de a prezenta într-o formă netradiţională relaţiile în mod tradiţional bune dintre Republica Cehă şi România.
„Relațiile ceho-române pot fi văzute din mai multe perspective; noi, ne-am hotărât să le prezentăm, bazându-ne pe povestirile unor personalităţi istorice importante, precum şi pe cele ale unor oameni obişnuiţi, care s-au aflat în preajma evenimentelor istorice majore. Combinaţia dintre ştiinţă şi artă ne oferă deosebita oportunitate de a apropia această istorie importantă pentru ţările noastre publicului mai larg.“ declară Jiří Šitler, ambasadorul Rep. Cehe la Bucureşti.
Adrian Cioroianu, decanul Facultății de Istorie adaugă:  „Relațiile dintre două țări se verifică prin fapte – și nu prin vorbe.  Facultatea de Istorie a Universității din București este onorată să rememoreze, alături de Ambasada Cehiei, un moment de cumpănă din istoria comună a celor două țări: este un fapt că, în vara anului 1968, nici un soldat român nu a participat la înăbușirea „Primăverii pragheze”.
Colecţia „Relaţii ceho-române în bandă desenată” este creată la iniţiativa Ambasadei Republicii Cehe la Bucureşti, publicată de editura Jumătatea plină şi sprijinită de CEZ România.»

Niciun comentariu: