StatCounter

luni, 14 iulie 2014

CALL FOR PAPERS, Conferinţa Mediul rural şi comunismul în Europa de Est: percepţii, atitudini, propagandă, Sibiu, 25 - 26 septembrie 2015



În perioada 25 - 26 septembrie 2015, la Sibiu, va avea loc conferinţa Mediul rural şi comunismul în Europa de Est: percepţii, atitudini, propagandă.
Organizatori: Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea „Johannes Gutenberg” din Mainz, Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” al Academiei Române, Departamentul de Istorie a Relaţiilor Internaţionale, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.
În general, studiile despre comunismul în Europa de Est s-au concentrat pe teme de istorie politică şi mai puţin pe multiplele aspecte ale istoriei sociale şi culturale în general sau pe transformările mediului rural în particular. Nevoia unei aprofundări istoriografice pe această zonă este cu atât mai urgentă cu cât, în ultimii ani, au apărut numeroase studii teoretice şi metodologice dedicate istoriei sociale şi culturale şi, în acelaşi timp, deschiderea unor arhive importante legate de istoria timpurie a comunismului oferă materialul documentar necesar cercetării aplicate. În acest context, conferinţa îşi propune să furnizeze cadrul necesar discutării unor aspecte referitoare la înţelegerea modului în care ideologia comunistă a fost percepută în mediul rural, interacţiunea dintre prevederile staliniste şi aşteptările reale ale lumii rurale la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, înţelegerea trăsăturilor fiecărei ţări din fostul „Bloc Socialist din punct de vedere al transformării rurale în perioada comunistă. Dintr-o perspectivă comparativă, o prioritate o reprezintă cercetarea modului în care ţăranii percepeau comunismul, mijloacele de persuasiune folosite, reacţiile lor la clişeele propagandistice, percepţia diverselor „schimbări” aduse de noile regimuri totalitariste sovietice.
Cei interesaţi să participe sunt rugaţi să trimită titlul lucrării şi un abstract de maximum 300 de cuvinte, în limba engleză, până la 31 ianuarie 2015, pe adresa de e-mail communism.conference.2015@gmail.com.
Mai multe detalii aici.

Niciun comentariu: