StatCounter

luni, 6 aprilie 2015

Lista tristeții (foști deținuți politici care ne-au părăsit) - Ioan Pușcaș

În 4 aprilie a plecat dintre noi doctorul Ioan Puşcaş, fost deținut politic și „unul dintre marii specialişti români în gastroenterologie, de numele căruia se leagă introducerea în anii ’80 a videoendoscopiei optice şi electronice în România, dar şi descoperirea, la începutul anilor ’70, a Ulcosilvanilului, medicament pentru tratarea ulcerului”.

S-a născut la 10 iulie 1932, în comuna Treznea, judeţul Sălaj.A fost arestat prima dată la 14 ani, în primăvara anului ’46, în contextul campaniilor de intimidare a reprezentanților partidelor istorice, pentru că se implicase în campania electorală a PNȚ. După o săptămână a fost eliberat. La începutul anului în vara anului 1948 împreună cu un grup de elevi și studenți din Cluj. A fost inițial ținut la Siguranța din Zalău iar apoi mutat la Cluj, unde după ce a fost ținut șase săptămâni fără mâncare a intrat în comă. De la Cluj a fost mutat la Aiud, unde a mai stat aproape două săptămâni, iar apoi transferat la Ploiești. După alte 10 zile a fost mutat la Târgșor. La 14 aprilie 1949 a fost condamnat de Tribunalul Militar din Cluj la 1 an de închisoare, pentru că era minor, dar a executat în total 1 an și 3 luni.

După eliberare și-a continuat școala și a reușit să urmeze Facultatea de Medicină la Timișoara, iar în 1962, a devenit medic secundar în Spitalul din Oradea, apoi a fost transferat, la cerere, la Spitalul din Şimleu Silvaniei, unde a devenit medic specialist şi medic primar de boli interne.
„De-a lungul carierei sale medicale, Ioan Puşcaş a obţinut două medalii de aur pentru descoperiri medicale şi a avut 42 de brevete de invenţii. […]
Din 1992, a fost preşedinte al filialei Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici Sălaj şi al Asociaţiei refugiaţilor, deportaţilor, exilaţilor si strămutaţilor din jud. Sălaj.”
Un interviu cu Ioan Pușcaș realizat de Constantin Petre a fost publicat în volumul V din seria Experiențe carcerale în România comunistă, de unde am și preluat o parte din informațiile de mai sus. Alte informații au fost preluate de pe site-ul ziarului Vocea Transilvaniei.

Niciun comentariu: