StatCounter

vineri, 1 mai 2015

Apariție editorială: Cosmina Cristescu, Poezia pentru copii în manualele şcolare din perioada 1948-1989

Cartea are la bază teza de doctorat a Cosminei Cristescu și își propune o inventariere și o analiză a textelor literare în versuri publicate în manualele școlare adresate elevilor cu vârstă școlară mică (clasele I-VII/VIII), din perioada comunistă. Ea răspunde nevoii de a exemplifica legătura dintre literatură şi realităţile social-politice ale unui moment  istoric în care textul literar era folosit drept instrument de propagandă.
Concluzia care s-a desprins la finalul cercetării este că prin mesajul ideologic pe care îl transmite, poezia pentru copii în perioada comunistă a reprezentat o pârghie de influenţare şi de manipulare a elevilor. Funcţia formativă şi educativă a textelor din manuale este pusă în umbră de cea politică. Tehnicile manipulării sunt evidente chiar şi la nivelul întrebărilor de la sfârşitul lecţiilor sau al temelor pentru acasă.
Calitatea artistică îndoielnică a textelor selectate pentru a fi publicate în manuale îşi are originea în atitudinea de respingere a oricărui cadru elitist şi în intelectualofobia care a caracterizat conducerea statului comunist.
Volumul a apărut la editura Tracus Arte în 2014.

Niciun comentariu: