StatCounter

joi, 10 ianuarie 2019

Apariție editorială: Ovidiu Oltean, Remus Gabriel Anghel, Christian Schuster, Reinventând germanitatea. Etnicizare, mobilitate și împrumut cultural la marginea Europei


„Noțiunea de reinventare a germanității pleacă de la o realitate paradoxală a sudului Transilvaniei și a Banatului. Deși au trecut mai bine de douăzeci de ani de la emigrarea în masă a sașilor transilvăneni și a șvabilor bănățeni, care literalmente a dus la golirea orașelor și satelor transilvănene și bănățene de populația germană autohtonă, germanitatea locală nu a dispărut, ci pur și simplu a fost adoptată și reinventată de populația locală negermană. Acest volum analizează cum germanitatea, atunci când nu mai există, este reinventată, reinterpretată și asumată social și cultural, un exemplu al rezilienței structurilor sociale și a normelor și valorilor culturale locale în fața transformărilor majore din ultimele decenii.
Acest proces de recompunere socială este susținut și potențat de intense legături instituționale transnaționale dintre România și spațiul german, de mobilități transnaționale ale etnicilor români și germani care migrează și încearcă să refacă legăturile cu țara de origine, de politicile multiculturale ale statului român. Reziliența și reinventarea germanității în vechile localități săsești și șvăbești din România devin parte a schimbărilor sociale locale și a proceselor contemporane de mobilitate și transnaționalism, de căutare identitară și culturală a locuitorilor acestor zone.” 
Informații preluate de pe site-ul editurii Tritonic, unde cei interesați pot găsi mai multe detalii.

Niciun comentariu: