StatCounter

marți, 14 ianuarie 2020

Apariție editoriară: Gherghina Boda, Dumitru-Cătălin Rogojanu (eds.), Jurnalul unei deportate: Ileana Paulina Geller „față în față” cu Donbasul



Născută la 12 iulie 1924 în Petroșani, Ileana Paulina Geller (n. Röhrig) și-a trăit cea mai mare parte a vieții în orașul Călan, jud. Hunedoara. A urmat 7 clase, însă nu și-a putut continua studiile liceale datorită faptului că tatăl său a fost concentrat, în 1939. În 1945, alături de o soră și alți etnici germani, a fost deportată în Donbas, URSS. Timp de aproape 5 ani a lucrat la o mină din localitatea Dzerjinsk, fiind eliberată în ianuarie 1950.

Lucrarea debutează cu un „Cuvânt înainte” și continuă cu o biografie a doamnei Geller (bazată atât pe textul dânsei, cât și pe o serie de informații obținute în urma unui interviu realizat de Dumitru-Cătălin Rogojanu și Valentin Locota în 2015). Text intitulat „Jurnal”, care reprezintă elementul central al lucrării, are un caracter memorialistic și a fost redactat de doamna Geller în noiembrie 1992. În acesta ea descrie, printre altele, modul în care au fost adunați etnicii germani din zona Călan pentru a fi deportați, transportul, condițiile de muncă și de trai din Donbas (hrana, frigul, lipsa de medicamente, inter-relaționarea cu alți deportați, cu localnicii și cei din sistemul de pază ș.a.), dar și o serie de informații despre viața ei de după întoarcerea acasă. O bogată secțiune de fotografii încheie lucrarea, care reprezintă o piesă veritabilă care completează puzzle-ul istoriei germanilor din România și în special al dificilului moment al deportării lor în URSS.
Doamna Geller a decedat la 5 februarie 2016 și post-mortem i s-a decernat titlul de cetățean de onoare al orașului Călan.
Volumul a fost publicat la Editura Cetatea de Scaun din Târgoviște în 2019.

Niciun comentariu: