StatCounter

duminică, 22 noiembrie 2020

Lista tristeții (foști deținuți politici care ne-au părăsit) - Constantin (Tache) Rodas

    În 21 noiembrie 2020 a plecat dintre noi Constantin (Tache) Rodas.

S-a născut la 14 noiembrie 1924 în Drăgănești, Prahova. În 1940 a intrat în Frăția de Cruce. A fost arestat, ca elev de liceu, în 1942. Rearestat în august 1944, a evadat din lagărul de la Slobozia în septembrie 1945. Rearestat la 17 mai 1948, a fost condamnat la 5 ani închisoare corecțională. A executat pedeapsa în închisorile Ploiești, Târgșor, Jilava, Pitești (unde a trecut prin reeducare), Gherla, Peninsula, Poarta Albă. La 15 mai 1953 a fost internat administrativ pentru 12 luni. La expirarea pedepsei i s-a reactivat o condamnare de 15 ani muncă silnică din 1942. A fost eliberat la 10 februarie 1956. Rearestat din nou la 14 mai 1958 și condamnat la 20 de ani muncă silnică. A executat pedeapsa în închisorile Ploiești, Aiud, Jilava. A fost eliberat la 1 august 1964. A fost de profesie contabil.

   Un interviu cu el realizat de Andrei Lascu la Ploiești în 15 aprilie 2007 a fost publicat în 2011, la editura Polirom, în volumul V al seriei Experiențe carcerale în România comunistă. Interviul se află în Arhiva de Istorie Orală a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.

Întrebat în 2007 dacă are regrete față de cele întâmplate a răspuns: „…s-au publicat cărți acuma, dar nu se cumpără sau nu se citește nimic. Lumea a-ncetat cu cititul, ia totul de pe internet. Foarte rău! Io am mai dat asa din cărți ici-colo, trebuie să te pui la curent cu ce este acuma, dom’le, da’ fără propagandă politică. [...] Eu spun ce-am făcut noi și mata judeci... Să nu mă iei de bun pe mine, ca model, că ai și dumneata cap. 

Și toată speranța noastră, care-am trecut p-acolo... Nu ne trebuie nimic. Adică vrem să adormim mulțumiți că ne-ați înțeles... (plânge - n.n.) Nu lăsați țara pe mana ateilor. Nu ne-ajută cu nimic. Uite, pleacă din țară românașii noștri... Însă, repet, aveți obligația să păstrați istoria neamului. Evitați vânzările, pentru că mâine vei fi vândut dumneata. Când o să ai familie, or să spună copii: «Ce-a făcut tata? E groaznic.» Să n-aibe nimeni fericirea asta...

Niciun comentariu: