StatCounter

marți, 29 mai 2012

Dosarele Securităţii, în turneu universitar – „X mm din Y km”, de Gianina Cărbunariu

În perioada 5 mai - 10 iunie, spectacolul „X mm din Y km” în regia Gianinei Cărbunariu călătoreşte în cinci oraşe universitare din România pentru 12 reprezentaţii speciale, cu intrare liberă, oferite studenţilor din Timişoara, Iaşi, Bucureşti, Tîrgu Mureş şi Sibiu, în cadrul unui proiect finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).
Cu: Toma Dănilă, Paula Gherghe, Mădălina Ghiţescu, Rolando Matsangos
Concept video: Ciprian Mureşan
Producţie: Colectiv A
Finanţator: Adiminstraţia Fondului Naţional Cultural
X mm din Y km a avut premiera pe 18 noiembrie 2011, în cadrul Festivalului Temps d’Images de la Cluj şi a atras atenţia internaţională încă din primul moment, iar în martie, spectacolul s-a bucurat de o primire foarte călduroasă în Polonia, unde a fost prezentat, în martie, la TR Warszawa în mini-stagiunea românească organizată de Institutul Cultural Român din Varşovia.
Mai jos detalii despre spectacol şi locaţiile unde acesta poate fi văzut.
     După Timişoara şi Iaşi, turneul continuă la:
Tîrgu Mureş, pe 29 şi 30 mai, ora 19.00, Sala Studio a Universităţii de Arte;
Sibiu, pe 4 şi 5 iunie, ora 19.00, Teatrul Gong;
Bucureşti, pe 8, 9 şi 10 iunie, ora 19.00, Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă Contemporană (MNAC).
Arhivele fostei poliţii secrete din România comunistă (Securitatea) s-au deschis tîrziu după căderea regimului Ceauşescu – şi continuă să fie destul de restrictive. Însă atmosfera apăsătoare din ultimii ani ai comunismului românesc şi represaliile asupra opozanţilor, ca şi dezvăluirile recente foarte selective, provenind din dosare de urmărire sau colaborare la care puţini au acces, au transformat Securitatea şi arhivele ei în principalul furnizor al unor adevăruri de necontestat. Aceasta este principala miză a spectacolului Gianinei Cărbunariu – chestionarea ideii înseşi de adevăr într-o lume construită pe duplicitate, dedublare, camuflare a sinelui.
Dramaturg şi regizoare cu un interes deosebit în practica documentării şi într-o tematică legată de tabuurile sociale contemporane (a făcut spectacole despre conflictele interetnice româno-maghiare din anii ’90, despre „vînzarea“ germanilor din România către RFG în anii ’80, despre controversele din jurul unei planificate exploatări miniere cu cianuri în munţii Transilvaniei, care agită spiritele de cîţiva ani), Gianina Cărbunariu a creat X mm din Y km pornind de la un document public – o stenogramă din dosarul, deja publicat la o reputată editură, al unui foarte cunoscut scriitor-disident, emigrat în 1985. Mărturie a unei confruntări verbale reale, textul stenogramei e reluat, din nou şi din nou, pînă la punctul în care a fi erou, colaborator sau politruc devine o opţiune personală a fiecărui spectator. (Iulia Popovici)
Deşi respectă multe din regulile dramatice de bază, scenariul spectacolului nu are un autor în sensul clasic al cuvîntului. Cele 10 pagini de text sînt doar cîţiva milimetri dintr-un scenariu aparţinînd unor „opere complete“ kilometrice. Personajele sînt oameni reali, contemporani cu noi, iar orice asemănare nu este deloc întîmplătoare.
Stenograma discuţiei ce a avut loc în 1985 la sediul Comitetul Municipal al Partidului Comunist din Bucureşti face parte din dosarul de urmărire al scriitorului dizident Dorin Tudoran, publicat de acesta cu titlul Eu, fiul lor. Dosar de Securitate. Deşi tine de dramaturgia unei alte epoci, replici din stenogramă sună de parcă discuţia ar avea loc astăzi. Lipsa de solidaritate, aroganţa puterii faţă de cetăţeni, normalitatea privită ca nebunie şi ca excepţie de la regula pasivităţii şi schizofreniei cotidiene sînt şi teme ale societăţii româneşti de astăzi.
Nu „reconstituirea“ momentului este miza demersului, ci exerciţiul de a înţelege ce sînt dosarele Securităţii: documente care ne-ar putea ajuta să descifrăm trecutul? un adevăr parţial? o saga cu multe ramificaţii şi cu un autor colectiv – poporul român? o moştenire ciudată cu care nu ştim ce să facem? jurnale ţinute fără ca cei care au fost personaje să şi le fi dorit aceste jurnale?
    Cîtă ficţiune şi cîtă realitate? Cît de prezent este trecutul recent? (Gianina Cărbunariu)
    Informaţii preluate de pe site-ul  veiozaarete.ro.

Niciun comentariu: