StatCounter

luni, 28 mai 2012

Istoricul Marius Oprea, numit director de departament în cadrul IICCMER

     Domnul Marius Oprea a fost numit în funcţia de director al departamentului care se va ocupa de investigaţii speciale şi proiecte de arheologie contemporană în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.
„De astăzi, Marius Oprea revine la IICCMER, unde va face ceea ce l-a consacrat. Activitatea de investigare a celor executaţi de Securitate va căpăta anvergura unui program naţional, coordonat de istoricul Marius Oprea, a declarat Andrei Muraru, preşedintele executiv al IICCMER.
Marius Oprea este licenţiat în istorie al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti, cu specializări în arheologie şi istorie medie românească, doctor în istoria Securităţii al aceleiaşi facultăţi. A scris numeroase articole privind aspecte din istoria fostei poliţii politice, care au fost publicate în presă, difuzate la Radio Europa Liberă sau incluse în culegeri de studii academice. Totodată, este autorul volumelor Banalitatea răului. O istorie a Securităţii în documente. 1949-1989 (2002, premiată de Asociaţia Editorilor din România pentru cea mai bună carte de istorie a anului); Ziua care nu se uită. 15 noiembrie 1987, Braşov (în colaborare cu Stejărel Olaru, 2002); Moştenitorii Securităţii (2004); Chipul morţii: dialog cu Vladimir Bukovski despre natura comunismului (2006); Bastionul cruzimii: o istorie a Securităţii (1948-1964) (2008), Şase feluri de a muri (2009) ş.a.
Din anul 2010, Marius Oprea a activat în cadrul unui centru independent de cercetare (CICCR),  a coordonat o serie de proiecte de arheologie contemporană şi a organizat expoziţii care prezintă acţiuni de căutare şi deshumare a unor opozanţi ai regimului comunist care au fost executaţi fără judecată de către fosta Securitate.
Informaţii preluate de pe site-ul IICCMER.

Niciun comentariu: