StatCounter

joi, 15 august 2013

Apariție editorială: Dan Lungu, Sînt o babă comunistă! (Ediție limitată)


„Sînt o babă comunistă! a stat la baza piesei de teatru „Baba comunistă”, a cărei premieră a avut loc în 2010 la Teatrul Bouwkunde din Deventer, Olanda. Versiunea franceză a cărții a fost dublu nominalizată la Premiile Europene Jean Monnet, Franța, 2008, iar versiunea poloneză a fost nominalizată la premiul pentru literatură central-europeană „Angelus” în 2011.
*
Ne aflăm la aproape 10 ani de la căderea dictaturii ceaușiste, cu puțin timp înaintea alegerilor electorale. Emilia Apostoae, pensionară, care și-a trăit cea mai mare parte a vieții sub regimul „puterii populare”, primește un telefon de la Alice, fiica sa, emigrată în Canada, fiind îndemnată «să nu voteze cu foștii comuniști». Acest telefon, urmat de alte discuții în contradictoriu, o aruncă pe Emilia într-o adevărată criză identitară, din care încearcă să se salveze rememorând trecutul și căutându-și justificări, în ochii ei și ai fiicei, pentru propriile nostalgii. Însoțiți mereu de umor și autoironie, ne întoarcem spre copilăria și adolescența Emiliei, intrăm în miezul nostalgiei paradoxale după dictatură, pulsăm în ritmurile vieții cotidiene și înțelegem din interior problemele epocii.”
Filmul a stat și la baza unui film în regia lui Stere Gulea, ce va putea fi văzut în cinematografe începând cu 23 august. Trailer filmului poate fi vizionat aici.
Informații preluate de pe site-ul Editurii Polirom.

Niciun comentariu: