StatCounter

marți, 12 noiembrie 2013

Apariție editorială: Vadim Guzun (editor), Hnat Porohivski: asul ucrainean al Serviciului Special de Informaţii: publicaţii, documente, scrisori şi fotografii

În anul 1920, într-o luptă inegală cu trupele bolşevice, în fruntea Brigăzii a 2-a de Mitraliere a Armatei Naţionale Ucrainene, locotenent-colonelul Hnat Porohivski s-a retras pe malul drept al Nistrului. Participant la Primul Război Mondial, lider al emigranţilor ucraineni care s-au salvat din fostul Imperiu Rus în România, în anul 1931 absolvă Şcoala Superioară de Ştiinţe Administrative din Bucureşti, iar în 1940 devine comisar al guvernului ucrainean în exil pentru statele balcanice.
Din anul 1930 lucrează pentru Serviciul Secret de Informaţii al Armatei Române, sub numele conspirativ Ciobanu, loialitatea sa fiind determinată nu doar de orientarea antisovietică, dar şi de ospitalitatea oferită. Luând parte la lupte din primele zile ale războiului româno-sovietic, sub numele conspirativ Dobrescu, în calitate de ofiţer superior al Agenturii Frontului de Est, a condus Biroul de Studii, Documentare şi Centralizare.


Cel de al optulea volum din seria Afaceri Orientale - Hnat Porohivski: asul ucrainean al Serviciului Special de Informaţii: publicaţii, documente, scrisori şi fotografii (Hnat Porochiwsky: the Ukrainian Ace of the Special Intelligence Service: publications, documents, letters and photos) - reprezintă un prim pas de recuperare a memoriei celui căruia i se datorează, în mare parte, renumele de care s-a bucurat emigraţia politică ucraineană din România, rezistenţa acesteia în faţa asaltului de distrugere şi divizare, menţinerea poziţiei de ostilitate faţă de comunism şi de imperialism.
Cuprinsul volumului, editat sub egida Institutului de Istorie „George Bariţ” al Academiei Române, și apărut la Editura Argonaut din Cluj-Napoca, la alcătuirea căruia și-a adus contribuţia şi fiica liderului ucrainean este următorul:
Olga Porohivska: Prefaţă .................................. 11
Notă asupra ediţiei ................................. 13
Note on the edition ....................................... 17
Abrevieri ........................................... 20
Două războaie mondiale, două patrii şi mai multe servicii de informaţii... 21
Olga Porohivska: Tatăl meu, colonelul ................... 37
Hnat Porohivski: Emigraţia militară ucraineană în România... 65
Lista şi rezumatul documentelor .......................... 117
List and summary of documents ........................ 126
Documente ................................................ 135
De la Odessa la Rostov pe Don: jurnalul care a scăpat Smerş-ului şi Securităţii ... 319
Scrisori de pe Frontul de Est ............................ 380
Facsimile .......................................... 419
Indice ................................................... 449
Informații preluate de pe blogul editorului.

Niciun comentariu: