StatCounter

duminică, 15 martie 2015

Apariție editorială: Ioan Scurtu, Tezaurul României de la Moscova

„În timpul Primului Război Mondial autorităţile române au decis evacuarea tezaurului Băncii Naţionale a României şi a altor valori în Rusia (stat aliat), care şi-a asumat răspunderea «în ce priveşte securitatea transportului, securitatea depozitării, precum şi a înapoierii în România». S-au efectuat două transporturi: primul în decembrie 1916 cu un tren de 17 vagoane, iar al doilea în iulie 1917 cu un tren având 24 de vagoane.
În ianuarie 1918, V.I. Lenin, conducătorul revoluţiei bolşevice, a declarat: «Tezaurul României, aflat în păstrare la Moscova, se declară intangibil pentru oligarhia română, Puterea sovietică îşi asumă răspunderea de a păstra acest tezaur pe care îl va preda în mâinile poporului român».

Uniunea Sovietică a înapoiat unele părţi din aceste valori în 1935 şi 1956, dar nu a acceptat o discuţie privind restituirea Tezaurului către statul român.
În 2003, printr-o Declaraţie comună a miniştrilor de Externe ai României şi Federaţiei Ruse s-a decis constituirea unei Comisii Comune care să analizeze problemele existente în relaţiile româno-ruse, inclusiv problema Tezaurului românesc transportat la Moscova în timpul Primului Război Mondial.”
Informații preluate de pe site-ul Editurii Univers Enciclopedic.

Niciun comentariu: