StatCounter

sâmbătă, 11 februarie 2017

Lista tristeții (foști deținuți politici care ne-au părăsit) - Mircea Tarcea



S-a născut la 22 ianuarie 1929 în Hunedoara, în familia preotului ortodox Gheorghe Tarcea. Simpatiile politice ale tatălui său l-au influențat destul de devreme. A absolvit 8 clase la Liceul „Decebal” din Deva, a făcut parte din Frățiile de Cruce, și a intrat în atenția autorităților în 1940, când „a activat cu difuzarea materialului de propagandă legionară”.
A fost arestat la 11 iulie 1948, judecat de Tribunalul Militar Sibiu pentru „tăinuire de infractori” și achitat, dar a rămas reținut administrativ până la 4 octombrie 1948.




A avut ulterior numeroase probleme la locul de muncă și s-a aflat permanent sub supravegherea poliției politice. A fost din nou arestat la 18 iulie 1959 și condamnat în 4 septembrie 1959 de Tribunalul Militar al Orașului Stalin în deplasare la Deva, la 20 de ani muncă silnică și 10 ani degradare civică pentru „crima de uneltire contra ordinei sociale prin agitație”. A executat pedeapsa la Deva, Jilava, Periprava, Galați și Salcia. A fost eliberat la 23 iunie 1964.
După eliberare a rămas în atenția Securității, a fost filat, i-a fost interceptată corespondența, urmărit telefonul, și numeroși informatori au descris diverse aspecte ale activității sale până în 1972.
După 1989, împreună cu alți foști deținuți, a ridicat la Râpa Robilor din Aiud o troiță pentru toți cei care-au murit în acea închisoare. A fost președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici - Filiala Hunedoara, poziție din care a activat pentru păstrarea vie a memoriei celor care au trecut prin închisori și pentru recunoașterea drepturilor celor care au supraviețuit.
Informații din Arhiva CNSAS, Fond Penal, dosar 514, vol. 2; 515, vol. 2; Fond Informativ, dosar 310517, vol. 1; fișa matricolă penală din Arhiva Administrației Naționale a Penitenciarelor; Interviu cu Mircea Tarcea în Cosmin Budeancă, Represiunea politică în România comunistă. „Garda Albă” - organizație subversivă inventată de Securitatea hunedoreană, Cluj-Napoca, Argonaut, 2010.
A plecat de lângă noi în 10 februarie. Înmormântarea va avea loc la Hunedoara, luni, 13 februarie, ora 13, la Cimitirul din str. Popa Șapcă.

Un comentariu:

Anonim spunea...

A plecat de langa noi pe data de 10 Februarie 2017 la ora 9:55.