StatCounter

luni, 30 octombrie 2017

Apariție editorială: Daniel Hrenciuc, Confidențial: Germanii din România versus Conferința de Pace de la Paris, 1946

„Remodelată rapid și brutal după modelul stalinist, societatea românească s-a pregătit cu frenezie, după 1945, pentru adoptarea unor proiecte și scenarii care, în cazul în care ar fi fost adoptate și aplicate, ar fi condus la eliminarea completă a comunității germane din spațiul românesc. Doar neînțelegerile dintre unii lideri comuniști care împărtășeau viziuni diferite asupra soluțiilor ce urmau a fi adoptate în cazul comunității germane i‑au salvat pe etnicii germani de la expulzarea lor completă din România.

Reacțiile liderilor politici democrați precum Iuliu Maniu, Constantin Dinu Brătianu și dr. Ion Constantinescu (președintele Societății Naționale de Cruce Roșie a României) n-au fost de natură să diminueze amploarea măsurilor antigermane adoptate de către autoritățile comuniste române. De menționat modul tranșant, deschis și public în care Majestatea Sa, Regele Mihai I de Hohenzollern, și‑a asumat deschis conținutul unui Memoriu expediat lui Franklin Delano Roosevelt, în favoarea germanilor deportați în Uniunea Sovietică, fără însă ca intervenția sa să aibă vreun impact asupra situației acestora. Nici eforturile liderilor sași Hans Otto Roth și Rudolf Brandsch n‑au avut un mai mare succes în această privință. Germanii din România au devenit, începând cu 1945, extrem de vulnerabili la măsurile și inițiativele adoptate de către autorități la presiunea Comisiei Aliate de Control controlată de către Uniunea Sovietică. Sintagma de „colaboraționist” era foarte des și într‑un mod abuziv utilizată la nivelul discursului oficial, aceasta regăsindu‑se frecvent la nivelul dezbaterilor organizate de către liderii Partidului Comunist Român precum și a activiștilor mărunți de partid, toți aceștia acuzându‑i invariabil – și in corpore – pe etnicii germani.

Materialul documentar pe care‑l publicăm în volumul de față a fost pregătit pentru a fi valorificat cu ocazia Conferinței de Pace de la Paris (1946). El conține informații și date valoroase privind evoluția comunității germane din România, în plan economic, social, educațional, cultural, spiritual și politic, alături de diverse cifre și statistici referitoare la evoluția/involuția comunităților germane trăitoare în spațiul românesc.”

Informații preluate de pe pagina de Facebook a Editurii Mega.

Niciun comentariu: