StatCounter

miercuri, 26 iunie 2019

Apariție editorială: Cosmin Budeancă (ed.): Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania după 1918. Județul Sibiu. Interviuri

    Volumul are 322 de pagini şi conține 29 de interviuri realizate în perioada 2001-2009 în orașul Sibiu și în localitățile rurale Ațel, Cristian, Slimnic, Șelimbăr, Șura Mare și Șura Mică. Ele au fost au fost realizate de editor și de o serie de colegi și studenți din cadrul Institutului de Istorie Orală din Cluj (Denisa Bodeanu, Valentin Orga, Anamaria Mara, Delia Sântămărian).

Interviurile (alături de altele, nepublicate) au stat la baza volumului Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania după 1918. Studiu de caz: județeleHunedoara, Alba, Sibiu. Cercetare de istorie orală, publicat în 2016 la Editura Cetatea de Scaun.
Prin intermediul acestor mărturii, obținute cu instrumentarul specific istoriei orale, se obține o amplă imagine a relației dintre românii și germani pentru perioada cuprinsă între 1918 și anii 2000. Sunt prezentate, printre altele, ocupațiile germanilor în perioada interbelică, prezența lor în viața politică a României, impactul național-socialismului, deportarea în Uniunea Sovietică, problemele din anii comunismului, emigrarea înainte și după 1989, obiceiurile, sărbătorile, costumația, trăsăturile de caracter etc. 
    Cei interesați pot comanda volumul pe site-ul Editurii Cetatea de Scaun.

Niciun comentariu: