StatCounter

luni, 26 august 2019

Apariție editorială: Nagy Mihály Zoltán, Denisa Bodeanu, (Le)hallgatásra ítélve. Márton Áron püspök lehallgatási jegyzőkönyvei (1957-1960) [Condamnat la tăcere. Stenograme ale înregistrărilor convorbirilor purtate de Episcopul Márton Áron (1957-1960)]


Volumul (în limba maghiară) are două studii introductive semnate de Nagy Mihály Zoltán și Denisa Bodeanu, bibliografie și indici.
„Volumul apărut sub îngrijirea comună a trei edituri – Editura Lector, Editura Fundației Varadinum și Editura Fundației pentru Școală – conține stenogramele înregistrărilor redactate de organele de Securitate române între 1957 și 1960, ca urmare a interceptărilor efectuate cu un microfon plasat în camera de lucru a episcopului Márton Áron. Sursele au o valoare inestimabilă pentru orice istoric. Adunate în acest volum, ele fac posibilă aprofundarea cunoștințelor noastre despre Márton Áron și diferite aspecte ale vieții și politicii sale.

    Datorită acestor surse, aflăm despre perspectivele lui de politica bisericească, speranțele și temerile lui legate de politica orientală, rețeaua de cunoștințe, despre rezistența pasivă a înaltului prelat, care în anumite momente nu ezita să îndemne la rezistență și opoziție, tensiunile și conflictele din interiorul aulei episcopale, despre modul de funcționare a eparhiilor sau parohiilor, și nu în ultimul rând, despre îngrijorarea și protestul episcopului față de măsurile autorităților române împotriva minorităților.”
    Informații preluate de pe site-ul magyarnapok.ro.

Niciun comentariu: