StatCounter

sâmbătă, 18 mai 2013

Apariție editorială: Anna Reid, Leningrad. Tragedia unui oras sub asediu, 1941-1944

La doar 11 săptămâni după ce Hitler a atacat Uniunea Sovietică, armata germană a încercuit Leningradul (astăzi Sankt Petersburg). Oraşul a rămas sub asediu doi ani şi jumătate, timp în care au pierit peste 700.000 de oameni, adică unul din trei locuitori. Folosind informaţii din jurnale, memorii şi rapoarte oficiale, Anna Reid oferă o descriere amănunţită a vieţii din timpul blocadei, insistând pe lipsa alimentelor, a apei şi a combustibilului, pe alienarea sentimentelor şi a legăturilor de familie, dar prezentând şi fapte de curaj şi sacrificiu de sine.
Autoarea încearcă să ofere răspuns la întrebări precum: Cine poartă vina pentru numărul mare de morţi, Stalin sau Hitler? De ce oraşul nu s-a predat şi nici nu a căzut pradă anarhiei? Cine avea drept de viaţă şi de moarte asupra locuitorilor?
Impresionantă prin originalitatea şi stilul său, oferindu-ne şi imagini-document elocvente, cartea Leningrad. Tragedia unui oraş sub asediu ne ajută să înţelegem mai bine firea umană şi o epocă istorică.
Informații de pe site-ul Editurii Corint.

Niciun comentariu: