În data de 24 noiembrie, ora 17.30 se lanseaza, la sediul IICCMER, Str. Alecu Russo, nr. 13-19, et 5, ap. 11 volumul "Transilvania rosie. Comunismul român și problema națională, 1944-1965", autor Stefano Bottoni. Vor lua cuvântul Ioan Stanomir, presedintele executiv IICCMER, Dorin Dobrincu, director general al Arhivelor Naționale, Virgil Târău, vicepreședinte CNSAS și Cristian Vasile, cercetător științific la Institutul de Istorie Nicolae Iorga al Academiei Romane.
Volumul reconstruieşte istoria unei regiuni multietnice a Europei central‑orientale, Transilvania în perioada cuprinsă 1944-1965. Regimul comunist român nu „teritorializa” chestiunea naţională şi aplica selectiv promovarea culturală a minorităţilor. O schimbare crucială a avut lor între anii 1950 şi 1952, prin crearea Regiunii Autonome Maghiare, care ar fi trebuit să încununeze procesul de „izomorfism instituţional” la structura sovietică. Revoluţia din 1956 a suscitat dilema alegerii între loialitate politică şi afinitate naţională, divizând comunitatea maghiară şi forţând puterea centrală la revederea strategiei politice aplicată în Transilvania. Tensiunile etnice care au marcat istoria regimurilor comuniste sunt interpretate nu ca rezultat al unei „derive” naţionaliste a doctrinei marxist-leniniste, ci ca o consecinţă inevitabilă a unei compatibilităţi de natură non teoretică ci programatică între bolşevism şi proiectul naţional.
Stefano Bottoni s-a născut la Bologna în 1977. A obținut doctoratul la Universitatea din Bologna cu o teză despre Regiunea Autonomă Maghiară din România și politica națională a regimului lui Gheorghiu-Dej. Între 2002 și 2005 a lucrat în mai multe arhive din România, Ungaria și Marea Britanie. În prezent este cercetător la Institutul de Istorie, Academia Ungară de Ştiinţe, și profesor la Universitatea din Bologna, unde predă istoria comparată a Europei Centrale și de Est în secolul XX.