StatCounter

marți, 29 mai 2012

Eugen Stancu, Lucian Boia, Istoriile mele. Eugen Stancu în dialog cu Lucian Boia

Lucian Boia are reputaţia unui istoric în răspăr cu ideile de-a gata, pe care i-au creat-o zecile de volume cu o tematică luxuriantă, de la mişcarea naţională românească, până la imaginarul climatic. Dar chiar şi cu această reputaţie, Lucian Boia şi-a păstrat privilegiul de a nu se transforma într-un autor-vedetă, ci de a da întâietate absolută cărţilor sale. I-a fost dat lui Eugen Stancu, un tânăr coleg de breaslă, să pătrundă în cabinetul istoricului, ticsit de ediţii vechi, dicţionare, tablouri şi obiecte de artă, şi să pună întrebări despre predestinare, familie, formare şi împlinire profesională. A obţinut răspunsuri surprinzătoare, bogate în idei şi în detalii, din care nu se poate construi o singură istorie definitivă, istoria carierei lui Lucian Boia, ci un mănunchi de istorii, totdeauna polimorfe şi deschise, istoriile lui Lucian Boia.
Eugen Stancu este născut înTurnu Măgurele la 6 iulie 1978, este doctor în istorie. A studiat la Universitatea din Bucureşti, la Central European University din Budapesta și la Lincoln College, Oxford.
Volumul a apărut la Editura Humanitas şi va fi lansat la Bookfest duminică, 3 iunie, ora 13.00
    Informaţii preluate de pe site-ul Editurii Humanitas, unde pot fi citite şi câteva pagini din carte.

Dosarele Securităţii, în turneu universitar – „X mm din Y km”, de Gianina Cărbunariu

În perioada 5 mai - 10 iunie, spectacolul „X mm din Y km” în regia Gianinei Cărbunariu călătoreşte în cinci oraşe universitare din România pentru 12 reprezentaţii speciale, cu intrare liberă, oferite studenţilor din Timişoara, Iaşi, Bucureşti, Tîrgu Mureş şi Sibiu, în cadrul unui proiect finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).
Cu: Toma Dănilă, Paula Gherghe, Mădălina Ghiţescu, Rolando Matsangos
Concept video: Ciprian Mureşan
Producţie: Colectiv A
Finanţator: Adiminstraţia Fondului Naţional Cultural
X mm din Y km a avut premiera pe 18 noiembrie 2011, în cadrul Festivalului Temps d’Images de la Cluj şi a atras atenţia internaţională încă din primul moment, iar în martie, spectacolul s-a bucurat de o primire foarte călduroasă în Polonia, unde a fost prezentat, în martie, la TR Warszawa în mini-stagiunea românească organizată de Institutul Cultural Român din Varşovia.
Mai jos detalii despre spectacol şi locaţiile unde acesta poate fi văzut.