StatCounter

sâmbătă, 13 aprilie 2013

„În căutarea poporului pierdut” - o serie de filme despre crimele comunismului la TVR2


Duminică 14 aprilie de la ora 19, TVR 2 va difuza primul film dintr-o serie care prezintă mai multe crime executate de reprezentanți ai autorităților comuniste la începutul anilor ’50. Seria este realizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc în colaborare cu Televiziunea Română.
Primul film din serie va fi „Execuția”, în care sunt prezentate cazurile a 6 persoane (cinci tineri şi un bătrân) din comuna Spermezeu, Bistriţa-Năsăud, executate de Securitate în noaptea de 9 martie 1950.
Osemintele celor 6 au fost exhumate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în 24 și 25 aprilie 2007.


Masacrul de la Fântâna Albă, un reportaj marca „România, te iubesc!”, la Pro TV



Masacrul de la Fântâna Albă, prezentat într-o anchetă realizată de corespondentul Ştirilor Pro TV Cosmin Savu, este una din temele emisiunii „România, te iubesc!”, care va fi difuzată duminică, 14 aprilie, de la ora 18.00.
Emisiunea reconstituie evenimentele dureroase desfăşurate în 1 aprilie 1941, cunoscute sub numele de „Crimele de la Fântâna Albă”.
„Câteva mii de locuitori din Bucovina de Nord, din localităţile de pe Valea Siretului, au pornit spre graniţa arbitrar trasată de peniţa lui Stalin, dar drumul lor s-a transformat într-un calvar. Niciunul nu a ajuns la destinaţie. Mărturiile referitoare la masacru şi la deportările care au urmat sunt zguduitoare şi de multe ori incredibile. Ele subliniază necesitatea de a aduce în spaţiul public a unor modele de voinţă şi demnitate naţională, fără patimă şi fără încrâncenare”, declară Cosmin Savu.
Informații preluate de pe site-ul Mediafax.