StatCounter

joi, 14 februarie 2013

Apariție editorială: Mihaela Gligor, Miriam Caloianu (editori), Theodor Lavi în corespondență

Volumul aduce la lumină foarte multe detalii importante despre perioada interbelică și implicarea intelectualilor de marcă ai acelor ani în politica de (extrema) dreapta. Volumul oferă mărturii de primă mână despre evenimentele istorice ale României interbelice și prin conținutul său completează cu succes istoria acelor ani tulburi.
De multe ori, detaliile intime completează cu măiestrie adevărurile istorice și oferă o perspectivă personală asupra unei perioade grele din viața omului și savantului Theodor Lavi. Însă dincolo de familiaritatea discursului său stă obiectivitatea cercetătorului obișnuit să trateze fiecare eveniment ca unul ce se înscrie în istorie. O istorie dureroasă, mult prea dureroasă, care și-a lăsat amprenta adânc în viața multora dintre cei reuniți – corespondenți sau simple nume enumerate într-o scrisoare sau alta – în paginile acestui volum de corespondență. Theodor Lavi a suferit enorm, însă a știut să își transforme suferința într-un discurs despre supraviețuire.
Volumul de față oferă, în cele din urmă, imaginea unei epoci – poate cea mai boemă și mai efervescentă (la nivel cultural și politic) din întreaga istorie modernă a României.
     Mai mule detalii despre volum aici.

Apariție editorială: Ioan Bunaciu, Marius Silveșan, Pelerin spre patria cerească


Volumul prezintă activitatea academică și slujirea cultică a pastorului și profesorului Ioan Bunaciu. În cadrul lucrării se regăsește o autobiografie a acestuia, intitulată Predicarea Evangheliei și tracasările Securității, în care acesta prezintă succint aspecte din activitatea sa pe parcursul perioadei comuniste și post comuniste, dar și un material despre martirii Bisericii Baptiste în perioada anilor ’40, cu referiri și la perioada comunistă.
O altă parte a cărți se intitulează Propaganda ateistă în România anilor ’50 și tratează aspecte din activitatea Societății pentru Răspândirea Științei și Culturii și este semnată de Marius Silveșan, doctor în istorie cu o teză despre istoria Cultului Baptist din România în anii comunismului.
Un al doilea material semnat de Marius Silveșan, Ioan Bunaciu, un călător spre patria cerească, împreună cu Interviul cu pastorul și profesorul Ioan Bunaciu, în care acesta vorbește despre viața și slujirea sa, despre personalitățile baptiștilor cu care a intrat în contact, reprezintă, de asemenea, contribuții extrem de utile celor ce vor să înțeleagă viața bisericilor baptiste sub comunism.
În partea de final a cărții, în secțiunea Anexe, cititorii vor putea găsi o serie de documente identificate în Arhiva Consiliului Național de Studiere a Arhivelor Securității, care vin să completeze informațiile despre activitatea profesională a pastorului și profesorului Bunaciu și prezintă care au fost legăturile acestuia cu fosta Securitate.