StatCounter

luni, 17 octombrie 2011

Call for Proposals - Sesiune de comunicări ştiinţifice a doctoranzilor - Iaşi, 26 noiembrie 2011

Centrul de Studii asupra Comunismului şi Postcomunismului în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc şi Facultatea de Istorie a Universităţii „Al. I. Cuza” Iaşi, cu sprijinul Fundaţiei Konrad Adenauer, organizează în data de 26 noiembrie 2011, la Iaşi, o sesiune de comunicări ştiinţifice dedicate doctoranzilor cu titlul „România dictaturilor: 1938-1989”. Sunt vizate cu precădere teme privind :
·        Schimbări sociale şi politice după februarie 1938 în România;
·        Structuri de stat şi de partid în timpul regimurilor dictatoriale din România;
·        Ideologie  şi propagandă;
·        Colaborare şi rezistenţă/contestare;
·        Cultură şi intelectuali;
·        Persecuţii şi represiune;
·        Metodologii de cercetare.
Mai multe detalii pe site-ul CSCP.

Piesă de teatru radiofonic: „Valeriu Gafencu - Sfântul Închisorilor”


Teatrul Naţional Radiofonic organizează marţi, 18 octombrie 2011, de la  ora 19.00,  la Sala Radio - Studioul de Concerte „Mihail Jora”, din strada G-ral Berthelot nr. 60-64, sector 1, Bucureşti - audiţia cu public a spectacolului de teatru-document  Valeriu Gafencu - Sfântul Închisorilor. Piesa va fi difuzată în premieră la Radio România Actualităţi, miercuri, 19 octombrie 2011,  de la ora 21.05.
Scenariul: Ion-Costin Manoliu. Regia artistică: Petru Hadârcă.
În distribuţie: Dan Puric (în rolul lui Valeriu Gafencu), Maria Ploae (în rolul Maicii Domnului), Mihai Bica, Mircea Rusu, Dorin Andone, Orodel Olaru, Mircea Constantinescu, Petru Hadârcă, Alexandru Nedelcu, Dan Săndulescu, Dan Cogălniceanu, Ioana Iacob, Magda Duţu, Costin Manoliu, Stelică Muscalu.
Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. 
Producător: Magda Duţu.
Valeriu Gafencu - „sfântul închisorilor”, cum l-a numit Nicolae Steinhardt în Jurnalul fericirii – şi alţi tineri au fost arestaţi în 1941, în timpul regimului Antonescu, pentru activitatea lor în Frăţiile de Cruce. În închisoare, în inima lor începe o frământare profundă în privinţa rostului pentru care au fost încarceraţi. Sufletele lor caută ceva care să-i ridice deasupra suferinţelor pe care le trăiau.
În perioada dinainte de instalarea regimului comunist au ocazia să citească Sfânta Scriptură şi alte cărţi duhovniceşti, să se adâncescă în rugăciune.
Valeriu Gafencu a trecut prin încercări teribile în temutele închisori de la Aiud şi Piteşti. Între colegii săi de detenţie, personalităţi intrate azi în legendă: Ieromonahul Arsenie Papacioc, Părintele Gheorghe Calciu, Ioan Ianolide. În cele din urmă, ajunge la închisoarea sanatoriu de la Târgu-Ocna, unde în jurul său se creează o atmosferă spirituală înaltă, unică în universul concentraţionar românesc.
Valeriu Gafencu trece la Domnul pe 18 februarie 1952, purtând nimbul sfinţeniei.
După 1990, a fost propus spre canonizare Sinodului Bisericii Ortodoxe Române.
Regizorul spectacolului, Petru Hadârcă, s-a născut în Basarabia, la Sângerei, în aceeaşi localitate cu Valeriu Gafencu.
La audiţia cu public vor participa, alături de Dan Puric şi ceilalţi actori din distribuţie, echipa de realizatori şi invitaţi speciali: personalităţi ale vieţii culturale şi politice, istorici, clerici, foşti deţinuţi politici, jurnalişti.
Intrarea este liberă.
Informaţii preluate de pe site-ul Radio România Actualităţi.

Arh. Gheorghe Leahu, Bucureşti. Portret în acuarelă

Albumul Bucureşti. Portret în acuarelă, de arh. Gheorghe Leahu este este cea mai recenta apariţie în colecţia „Planeta Bucureşti” a editurii Vremea, şi reprezintă o lucrare deosebit de importantă pentru cunoaşterea arhitecturii Capitalei. Scrisă şi ilustrată de unul dintre cei mai cunoscuţi arhitecţi bucureşteni, care a jucat un rol de seamă în devenirea chipului actual al oraşului, cartea conţine un mare număr de acuarele înfăţişând clădiri importante, pieţe, monumente, dintre care unele au fost deja distruse. Astfel, această carte se va institui într-un memento al istoriei oraşului, un gest eficient de apărare şi popularizare a patrimoniului bucureştean.
Studiul introductiv şi legendele ilustraţiilor sunt traduse în engleză, franceză şi germană.

Bucureşti. Portret în acuarelă e darul pe care-l fac eu celor ce mai iubesc Bucureştiul, celor care s-au născut, au copilărit şi s-au format aici ca oameni, dar mai ales sutelor de mii de bucureşteni plecaţi şi înainte de 1989 şi după, spre toate colţurile lumii.
Pentru ei, albumul meu e o casetă fermecată de amintiri, prin care vor revedea străzi şi case pe care le-au cunoscut, pe care le-au admirat, sau în preajma cărora au trăit." (Arhitect Gheorghe Leahu)
Albumul are 214 pagini color, format 22,5 x 22,5 cm şi poate fi comandat de pe site-ul editurii Vremea.