StatCounter

luni, 22 martie 2010

Lansare de carte: Hedi Fried, „Frânturi dintr-o viaţă - Drumul la şi de la Auschwitz”

Miercuri, 24 martie 2010, la ora 14.00, la Librăria „Mihail Sadoveanu”, Bd. Magheru, are loc lansarea cărţii „Frânturi dintr-o viaţă - Drumul la şi de la Auschwitz”, de Hedi Fried.

La eveniment o să participe autoarea, reprezentanţii Ambasadei Suediei la Bucureşti, profesori de istorie. Vor lua cuvântul: Hedi Fried, Doina Jela, şi Silvia Colfescu, directorul editurii Vremea. Cu acest prilej or să fie prezentate şi celelalte două cărţi semnate de Hedi Fried, apărute la editura Vremea, „Pendulul vieţii” şi „Întoarcere la viaţă”.

Hedi Fried s-a născut în Sighet, în familia unui medic stomatolog evreu. În 1944, în timpul ocupaţiei maghiare asupra Transilvaniei de Nord, a fost deportată la Auschwitz împreună cu întreaga familie, părinţii ei fiind ucişi în lagăr. Eliberata la 15 aprilie 1945, împreună cu sora ei, Hedi Fried a ales să trăiască în Suedia, unde, după imense eforturi, a reuşit să-şi refacă viaţa.
Hedi Fried se straduieşte să menţină vie în conştiinţa umanităţii monstruozitatea Holocaustului, care a frânt milioane de existenţe. Remarcabilă în cărţile sale este capacitatea de a povesti fără ură cumplita ei experienţă. În acelaşi timp, este remarcabilă lupta ei neîncetată împotriva oricărei forme de genocid precum şi vivacitatea şi devotamentul cu care s-a pus în slujba cauzei nobile a educării tineretului în spiritul toleranţei şi înţelegerii.

Hedi Fried va avea întâlniri cu profesorii şi elevii de la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazar” din Bucureşti, joi, 25 martie, ora 14.00, şi cu elevii şi profesorii Colegiului Naţional „Gheorghe Şincai”, vineri, 26 martie, ora 10.30.