StatCounter

luni, 11 martie 2013

Apariție editorială: Mircea Carp, Aici Mircea Carp, să auzim numai de bine!


Pentru mulți români, Mircea Carp este glasul pe care l-au auzit ani la rând la „Europa Libera” sau „Vocea Americii”. Plecat în 1948 din România comunistă, a ajuns mai întâi în Austria, apoi, în 1951, în Statele Unite, unde a lucrat pentru postul de radio „Vocea Americii”. După 22 de ani a revenit în Europa, la München, și a continuat să transmită un timp pentru „Vocea Americii”, apoi s-a transferat la „Europa Liberă”, unde a rămas până la încheierea activității, în 1995. De-a lungul carierei sale, Mircea Carp a cunoscut oameni și a relatat evenimente de importanță istorică: l-a însoțit în calitate de corespondent special pe Richard Nixon, primul președinte american care a vizitat România, a realizat reportaje despre cutremurul din 1977, dar și despre evenimentele din 1989. Despre toate acestea și despre multe altele cei interesați pot citi în volumul său de amintiri, completat cu fragmente din dosarul de urmărire informativă întocmit de Securitate pe numele său, cu portrete ale personalităților pe care le-a întâlnit, cu reportaje și interviuri.
Ediția este îngrijită de Veronica Nanu şi Florica Dobre.

„Serile București Strict Secret” - prima ediție dedicată Mariei Tănase



Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român inițiază miercuri, 13 martie 2013, ora 18.00, la Clubul Țăranului, Serile București Strict Secret. Prima întâlnire din această serie este dedicată Mariei Tănase.
La eveniment vor lua cuvântul Viorel Cosma, Adrian Cioroianu, Liviu Mihaiu, Andrei Muraru, Ovidiu Șimonca, Liviu Tofan. Moderatorul dezbaterii este politologul Stelian Tănase.
Parteneri: Muzeul Național al Țăranului Român, Clubul Țăranului, Fundația Orient Express, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Radio Guerrilla, Observator cultural.

A Treia Conferinţă Naţională „Comunismul Românesc”, Bucureşti, 14-15 martie 2013

   Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (C.N.S.A.S.) şi Institutul de Istorie Nicolae Iorga au iniţiat, în luna octombrie a anului 2010, proiectul Conferinţa Naţională Comunismul Românesc (C.N.C.R.). Acesta îşi propune instituţionalizarea unei conferinţe naţionale dedicate dezvoltării studiilor privind comunismul românesc în context european. Conferinţa - care are un caracter interdisciplinar şi se adresează tuturor celor interesaţi de analizarea comunismului românesc - se organizează în sala de conferinţe a Institutului de Istorie Nicolae Iorga în luna martie a fiecărui an.
     Primele două ediţii ale C.N.C.R. s-au desfăşurat în perioada 17-18 martie 2011 şi, respectiv, 15-16 martie 2012, la Bucureşti, cu sprijinul Fundaţiei Konrad Adenauer. A treia ediţie a C.N.C.R. este organizată, din nou, cu sprijinul generos al Fundaţiei Konrad Adenauer - Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est şi are ca scop principal prezentarea unor rezultate concrete ale cercetărilor întreprinse de o nouă generaţie de specialişti în istorie recentă. Conferinţa este completată cu două mese rotunde, dedicate relaţiei dintre istorie şi memorie în România postcomunistă.
     Pentru cei interesați redau mai jos programul conferinței.

Conferinţă „60 de ani după Stalin. Procesul de destalinizare în România”


Centrul de Studii Ruse şi Sovietice „Acad. Florin Constantiniu” îi invită pe cei interesați la conferinţa cu tema „60 de ani după Stalin. Procesul de destalinizare în România” susţinută de dr. Dan Cătănuş.
Manifestarea va avea loc miercuri, 13 martie 2013, la ora 11, la sediul Institutului Naţional Pentru Studiul Totalitarismului,  str. Arh. Grigore Cerchez, nr. 16 (zona Piaţa Dorobanţi).
Mai multe informaţii la tel. 0212306992 şi pe www.centruldestudiirusesisovietice.blogspot.ro.