StatCounter

luni, 7 martie 2011

Festival de film documentar dedicat drepturilor omului, ediţia a 4-a, Bucureşti 16-21 martie 2011

Ediţia a IV-a a Festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului propune şi în acest an o serie de filme documentare interesante, acoperind o sarie de tematici cum ar fi: suferinţa, injustiţia, corupţia, conflictele de familie şi, nu în ultimul rând istoria.

Filmele din acest an din secţiunea Cum se (re)scrie istoria sunt în număr de 5, iar despre acestea, în prezentarea secţiunii, organizatorii spun următoarele:  „Istoria modernă e scrisă în imagini. Uneori imaginile sunt înşelătoare (precum cele filmate în ghetto-ul din Varşovia) iar regizorii trebuie să descifreze arhivele şi să vadă dincolo de suprafaţă. Uneori, imaginile sunt de ajutor: a privi azi imagini româneşti filmate imediat după Revoluţie este arheologie pentru minte. Probabil că am uitat cum ne purtam. Tot aşa, am uitat cum o generaţie întreagă, trăind călare pe comunism şi capitalism, a făcut acest salt impresionant de la una la alta. Sau să fi fost, de fapt, o cădere?

Exista multe alte moduri prin care documentarele abordează trecutul recent: Patricio Guzman sapă după victime pierdute, ascunse sub nisipul deşertului Atacama şi scrutează cerul pentru un răspuns. În Cambodgia, regizorii îi caută pe cei responsabili de orori. Cu alte cuvinte, ororile primesc o identitate. Este deja ceva, este aproape justiţie. Bine-ar fi să avem şi în România un album de familie de acest gen.

 

Cele 5 filme sunt:

·            Un film neterminat
·            Dupa Revolutie
·            Dusmanii poporului
·            Perestroika mea
·            Nostalgia luminii

Prezentarea tuturor filmelor în limba română se găseşte pe site-ul Festivalului, iar cea în limba engleza poate fi consultată mai jos.