StatCounter

duminică, 4 martie 2012

Mircea Maliţa, Dinu C. Giurescu, Zid de pace, turnuri de frăție. Deceniul deschiderii: 1962-1972

Semnalez apariţia la Editura Compania a volumului semnat de Mircea Maliţa şi Dinu C. Giurescu, Zid de pace, turnuri de frăţie. Deceniul deschiderii: 1962 – 1972, lansat vineri, 2 martie 2012, orele 11,00, la Casa Titulescu, Şoseaua Kiseleff nr. 47, sector 1, Bucureşti.
Evenimentul a fost organizat de Fundaţia Europeană Titulescu, Fundaţia Europeană a Mării Negre, Asociaţia de Drept Internaţional şi Relaţii Internaţionale.
«Nu încape nici o îndoială că statutul impus ţării noastre după război a reprezentat o pată. Vedem că gânditorii români nu sunt striviţi de spaima de pete. Ei concură la ideea optimistă: petele nu sunt veşnice pentru cei ce vor să supravieţuiască. Dar abordarea petelor la români mai obligă la o constatare pe care „deschiderea“ o confirmă: petele nu sunt compacte. În cră­pă­turile lor apar înghesuite şi firave zone de lumină. Nu poţi na­viga în ceaţă, dar în „luminişuri“ poţi trăi şi chiar acţiona. Un deceniu al deschiderii este un astfel de luminiş. S-a încercat apărarea lui, consolidarea lui, lărgirea lui, includerea unor prieteni solidari. Dosoftei cita la vremea lui un psalm : „Zid de pace, turnuri de frăţie“. O generaţie întreagă, cu oameni ale căror minţi vedeau prin ceaţă şi acţionau cu câteva raze de lumină, a lucrat tăcut şi iscu­sit la luminişul deschiderii. Zid de pace împrejur, dorinţă de colaborare semnalată mai larg în exterior.» (Mircea Maliţa)
Informaţii preluate de pe site-ul Revistei „Istorie şiCivilizaţie” şi de pe Agenţia de carte.

Expoziţie „Vocea Europei – Radio Europa Liberă în perioada Războiului Rece”

Ambasada Republicii Cehe, Ambasada Republicii Ungare, Ambasada Republicii Polone, Ambasada Republicii Slovace, Centrul Ceh şi Institutul Ceh pentru Studiul Totalitarismului organizează la 12 martie 2012 o suită de manifestări cu privire la rolul  Europei Libere în ţările Grupului de la Vişegrad şi în România şi Bulgaria în perioada războiului rece.
Vernisajul expoziţiei Vocea Europei - Radio Europa Liberă în perioada Războiului Rece va avea loc la 12 martie 2012, ora 19.15 la sediul Facultăţii de Ştiinţe Politice, str. Spiru Haret, nr. 8, Bucureşti.
Informaţii preluate de pe site-ul Revistei „Istorie şi Civilizaţie”.