StatCounter

luni, 27 mai 2013

Apariție editorială: Andi Mihalache, Adrian Cioflâncă (coord.) Istoria recentă altfel: perspective culturale

Indiferent de regimul opresiv ori democratic în care a subzistat, omul secolului XX a avut mereu capacitatea de a se defini evadând, de a accesa temporalităţi paralele, de a conserva în propria-i biografie poveştile altor semeni. Cu toate acestea, trecutul nostru recent ne reţine atenţia mai mult prin excesele care l-au marcat. Iar volumul de faţă nu încearcă să însenineze această perspectivă, de altfel cât se poate de justificată. Îşi doreşte totuşi să lărgească noţiunea de „istorie recentă”, extinzând-o asupra unui secol în care nu am exersat doar condiţia de victime. Având convin¬gerea că perioada în discuţie nu a fost complet confiscată de războaie şi totalitarisme nici măcar în acele spaţii unde ele s-au manifestat pregnant, proiectul de faţă vrea să „reabiliteze” cumva un veac XX ce nu dă semne că ar vrea să se încheie. Prin intermediul acestui volum tematic, ne reamintim că Marele Război a fost precedat de o Belle Epoque, iar bomba atomică de patefonul interbelic. Departe însă de melancoliile-kitsch şi de stereotipul „omului fără însuşiri”, cartea repune în drepturi un individ care şi-a apărat identitatea cât mai ingenios posibil, chiar şi în cele mai grele situaţii.

Din cuprins:

Apariție editorială: Peter Molloy, Lumea dispărută a comunismului


„O fantomă bântuie prin Europa - fantoma comunismului”. Începutul Manifestului comunist (1848) de Karl Marx şi Friedrich Engels. Pentru milioane de oameni din spatele Cortinei de Fier, în 1989 un mod de viaţă s-a încheiat. Zidul Berlinului s-a prăbuşit, comunismul a dispărut din Europa de Est şi s-a terminat Războiul Rece. A fost un an revoluţionar care poate sta alături de 1789 sau de 1917. Dar cum era viaţa cu adevărat pentru europenii din Est, care erau încarceraţi propriu-zis în blocul estic? Etichetele puse de spionii Războiului Rece şi supravegherea poliţiei secrete, represiunea şi activismul disident nu sunt de-ajuns să ne spună toată povestea. După sfârşitul Războiului Rece, unii şi-au amintit de viaţa lor ca fiind absolut obişnuită, alţii tânjeau după siguranţa şi certitudinile vieţii în comunism, în timp ce şi mai mulţi duceau dorul prieteniei sau al privilegiilor provenite din servirea puterii. Această carte adună mărturia personală unică a câtorva dintre cei ce au trăit în Germania de Est, Cehoslovacia şi România. Amintirile lor evocă starea de spirit, preocupările şi experienţele lumii pierdute a comunismului.

Informații preluate de pe site-ul Editurii RAO.

Conferinţă: Nicolae Șt. Noica, „Brătienii şi ctitoriile României moderne”


În cadrul jubileului de 20 al Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei Biblioteca Naţională a României prezintă marţi, 28 mai, orele 12, în sala „Mircea Eliade” a Bibliotecii Naţionale a României conferinţa Prof. Ing. Nicolae Șt. Noica, vicepreşedinte al Fundaţiei Academia Civică intitulată Brătienii şi ctitoriile României moderne.