StatCounter

luni, 10 octombrie 2016

Apariție editorială: Cosmin Budeancă, Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania după 1918. Studiu de caz: județele Hunedoara, Alba, Sibiu. Cercetare de istorie orală

Lucrarea urmărește, pe de o parte, evoluţia sau modificările „imaginii” etnicilor germani într-o perioadă de 90 de ani (1918-2008), iar pe de altă parte evidențiază modul în care evenimentele majore din istoria secolului XX au influențat relațiile personale ale membrilor comunităților mixte româno-germane din județele Alba, Hunedoara și Sibiu.
Lucrarea se bazează în special pe 122 de interviuri de istorie orală cu români, dar și pe lucrări cu caracter general sau special ori pe documente de arhivă.
Pentru cei interesați redau mai jos cuprinsul lucrării.

Apariție editorială: Richard Edwards, Bucureşti, bulevardul Dacia 77. O poveste franco-română

„În 23 ianuarie 1936, la cererea unui grup de intelectuali şi diplomaţi francezi şi români, Franţa cumpără casa Olănescu pentru a înfiinţa un Institut de Studii Superioare. Ea avea să treacă în curând prin vremuri grele: sunt anii celui de-al Doilea Război Mondial şi cei ai dictaturii comuniste. Cu toate acestea, 80 de ani mai târziu, la numărul 77 de pe bulevardul Dacia, ea este încă sediul Institutului Francez din Bucureşti.