StatCounter

miercuri, 26 octombrie 2011

Buzogány Dezső, Jánosi Csongor, A református egyház Romániában a kommunista rendszer első felében [Biserica Reformată din România în prima jumătate a regimului comunist]

Cartea (apărută în limba maghiară la Editura L’Harmattan din Budapesta) analizează, în 384 de pagini, istoria Bisericii Reformate din România în primele decenii de după cel de al doilea război mondial, punând accentul asupra a două procese penale – procesul grupării bethaniste din Oradea, şi cel al fostului episcop reformat Csiha Kálmán – desfăşurate în anii 1957-1958. Autorii prezintă cronologic şi principalele evenimente desfăşurate în istoria Eparhiei Reformate Ardelene în anii premergători celor două procese, încadrându-le, în felul acesta, în contextul social-politic şi religios al vremii.
Prezentarea celor două procese are la bază dosarele penale din Arhivele CNSAS, dar au fost avute în vedere şi alte surse, cum ar fi dosare din Arhiva Episcopală, procese verbale ale Consiliului Dirigent din Arhiva Eparhiei Reformate Ardelene, mărturii orale şi literatura de specialitate.

Cum au dispărut monarhiile din Europa de Est

Celor interesaţi de câteva posibile răspunsuri la această întrebare le recomand blogul Despre Demnitate unde sunt prezentate pe scurt cazurile Bulgariei, Ungariei, Iugoslaviei, Cehoslovaciei, Poloniei şi României.
„V-aţi pus vreodată această întrebare? Toată lumea ştie că Regele Mihai a fost forţat să abdice la 30 decembrie 1947. De la acest fapt istoric, oamenii, azi, comentează vrute şi nevrute.
Acest articol nu-şi propune să facă apologia monarhiei. Nu este un nou capitol de  dezbatere „Republică Constituţională” versus „Monarhie Constituţională”. Este doar o lecţie de istorie. Ordinea poveştilor care urmează este aleatorie.” 
Continuarea articolului pe blogul Despre Demnitate.

Conferinţă „Spectrele lui Dej”

Evenimentul are ca scop discutarea rolului lui Gheorghe Gheorghiu-Dej în istoria comunismului românesc în contextul împlinirii a 110 ani de la naşterea acestuia. O asemenea discuţie este mai mult decât necesară dat fiind faptul că acestui personaj central al istoriei comunismului românesc nu i-a fost dedicată încă o biografie exhaustivă. Conferinţa va analiza personalitatea/biografia liderului comunist, activitatea lui în perioada ilegalităţii şi ascensiunea sa în poziţia de lider absolut al Partidului Comunist. Totodată, vor fi supuse analizei şi cele mai importante aspecte ale funcţionării partidului-stat în perioada conducerii dejiste.
Conferinţa de faţă reprezintă o continuare a unui proiect similar organizat de IICCMER în colaborare cu Facultatea de Ştiinţe Politice (Universitatea Bucureşti) intitulat „Partidul Comunist Român (PCR) după 90 de ani: Experienţa comunismului în România, 10-11 mai 2011”.
Această iniţiativa se încadrează în demersurile recente (de ex. Conferinţa naţională Comunismul Românesc organizata de CNSAS şi Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”) de stabilire a unei comunicări permanente între cercetătorii şi instituţiile specializate în studierea comunismului. Scopul vizat este consolidarea unei reţele largi de colaborare trans-disciplinară în domeniul amintit pe care îl considerăm drept un imperativ pentru o mai buna coordonare si aprofundare a subiectelor presupuse de analiza fenomenului comunist.
Evenimentul va avea loc la sediul IICCMER, Alecu Russo 13-19, ap. 11.
     Pentru cei interesaţi redau mai jos programul conferinţei: