StatCounter

sâmbătă, 8 octombrie 2016

Apariție editorială: Nicolae Avram, Mamé

„Casele de copii au fost una dintre cele mai mari orori ale regimului comunist din România. Întunericul, lipsurile, umilințele, abuzurile, abandonarea oricăror speranțe sunt încercări de netrecut pentru adulți, însă în cazul copiilor întrec orice imaginație. Nicolae Avram reușește să depășească simpla descriere a acestor atrocități și, violent, personal, îl face pe cititor să simtă în profunzime ce au simțit cei cărora li s-a furat atât de brutal inocența în orfelinate. Încărcată de un lirism negru, Mame spune povestea șocantă a unui suflet chinuit (și a câtor altora).”

Apariție editorială: I Orișan. Asaltul cetății. Dosarul de securitate al lui G. Călinescu

„Intrat în atenția Siguranței, din 1942, și apoi a Securității, G. Călinescu a început să fie urmărit sistematic după apariția romanului Bietul Ioanide (1953), iar în oct. 1959 i s-a deschis dosar personal de «urmărire informativă» și i s-au înregistrat, o vreme, toate convorbirile din casă, nu numai cele telefonice.

Apariție editorială: Valentin Ciorbea, Contraamiralul Horia Macellariu (1894-1989). Autobiografii din temniță. Miscellanea


După o îndelungată și amplă cercetare în biblioteci și arhive (inclusiv în cele ale fostei Securități) a apărut volumul Contraamiralul Horia Macellariu (1894-1989). Autobiografii din temniță. Miscellanea, semnat de prof. Valentin Ciorbea.
Horia Macellariu a fost unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai marinei române, cu un rol esențial în cel de-al II-lea război mondial, fapt pentru care s-a încercat (fără succes) condamnarea sa ca criminal de război. A fost arestat de comuniști în 1948 și condamnat la muncă silnică pe viață. Până în 1964 când a fost eliberat a trecut prin închisori importante cum ar fi: Aiud, Jilava, Gherla, Dej, Râmnicu Sărat. O parte din textele cuprinse în acest volum au fost scrise în timpul detenției.
Volumul a apărut la Editura Academiei Oamenilor de Știință.