StatCounter

luni, 30 decembrie 2013

Complex muzeal al victimelor represiunilor politice în Basarabia

Un complex muzeal al victimelor represiunilor politice se construieşte în satul Mereni, raionul Anenii Noi, Republica Moldova.
Complexul este gestionat de către SRL „Delia Star”, în cadrul unui parteneriat public-privat încheiat cu primăria localităţii. Proiectul a fost iniţiat de către Alexandru Postică, nepotul unor victime ale deportărilor. La 23 decembrie, au fost dezvelite primele 3 sculpturi din acest complex muzeal, ce cuprinde o suprafaţă de peste 3 hectare,  împărţită în mai multe zone. Pe acest teritoriu urmează să fie ridicate mai multe construcţii auxiliare, inclusiv o casă tipică ţărănească, a cărei construcţie deja a început. Vor fi expuse şi mijloace de transport cu care au fost transportate victimele represiunilor politice, vor fi prezentate bordeie şi alte mostre ale edificiilor în care au fost ţinuţi foştii deportaţi în Siberia şi în alte localităţi îndepărtate.
Informații preluate dintr-un articol publicat pe site-ul Agenției de Știri IPM, unde cei interesați pot găsi mai multe detalii despre proiect.
Detalii pot fi găsite și pe site-ul Moldova.org, de unde am preluat fotografia.

Apariție editorială: Sfera politicii, vol. XXI, nr. 4 (176), iul-aug 2013


A apărut numărul 176 (2013) al revistei Sfera Politicii intitulat „Circulație intelectuală: Franța-România”. Revista cuprinde articole care în majoritatea lor tratează dimensiunea politică şi, în special, dimensiunea culturală a relaţiilor între diferite spaţii naţionale, dar mai cu seamă între Franţa şi România. Abordările textelor publicate în acest număr sunt diverse, dar au un punct comun: interesul pentru circulaţia unor scheme de gândire, unor idei sau viziuni în spaţii mai mult sau mai puţin politizate în funcţie de context (în perioada comunistă şi în regim democratic) şi specificităţile activităţilor actorilor. Așadar, putem vorbi de trei tematici abordate în acest număr: schimburi culturale şi relaţii inter-naţionale, investigarea spaţiului mediatic şi crearea prin modalităţi şi acţiuni diverse a unui spaţiu de comunicare pentru promovarea unor interese (ca parte a politicilor naţionale sau pentru o politică de regim).
Informații preluate de pe site-ul IICCMER, unde cei interesați pot găsi mai multe detalii.
Revista este disponibilă integral online la adresa: http://www.sferapoliticii.ro/sfera/cuprins.php.