StatCounter

vineri, 27 mai 2011

Percepţia românilor asupra comunismului. Sondaj IICCMER - CSOP, mai 2011

Cel de-al treilea sondaj de opinie referitor la percepţia românilor asupra comunismului, realizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România şi Memoria Exilului Românesc şi Centrul de Sondare a Opiniei Publice în mai 2011, a avut următoarele teme principale: sursele de informare despre comunism, predarea istoriei comunismului în sistemul educaţional românesc, represiunea comunistă şi influenţa trecutului comunism asupra societăţii de azi.
Eşantionul a fost unul naţional reprezentativ pentru populaţia în vârstă de 15 ani şi peste. Au fost intervievate 1.125 persoane. Eroarea de reprezentativitate este de 2,9%, cu o probabilitate de 0,95. Datele au fost culese în cadrul omnibusului CSOP în perioada 26 aprilie – 2 mai 2011. Sondajul a fost realizat gratuit de către CSOP.
Detalii despre sondaj aici.

România, condamnată de CEDO în „Dosarul Revoluţiei”

Crimele Revoluţiei nu pot fi prescrise, întrucât anchetele au fost tervigersate şi autorităţile române au fost inactive în derularea investigaţiilor. Justiţia din România trebuie sa finalizeze „dosarele revoluţiei” şi să-i pedepsească pe cei vinovaţi. Societatea românească trebuie să ştie adevărul despre evenimentele din 1989. Acestea sunt concluziile Deciziei CEDO din 24 mai 2011 care condamnă statul român în „Dosarul Revoluţiei”.
Printr-o sentinţă care poate fi atacată, CEDO a decis, în cazul intentat de Nicolae şi Elena Vlase, că Justiţia română nu a desfăşurat o investigaţie eficientă cu privire la moartea fiului lor, Nicuşor Vlase, în decembrie 1989. CEDO a apreciat că în acest caz s-a încălcat Articolul 2 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, care face referire la dreptul la viaţă. De asemenea, Curtea a hotărât, în cazul intentat de preşedintele Asociaţiei „21 Decembrie”, Teodor Mărieş, că acestuia i s-a încălcat dreptul care îi garantează respectul vieţii private şi a corespondenţei. CEDO menţionează că în acest caz ar fi fost vorba despre măsuri secrete de supraveghere a lui Teodor Mărieş.