StatCounter

luni, 3 martie 2014

Apariție editorială: Memoria, nr. 86 (1/2014)

A apărut numărul 86 (1/2014) din „Memoria - Revista gândirii arestate”.
Pentru cei interesați redau mai jos cuprinsul.

Concurs naţional pentru elevii de liceu „O zi in comunism: file de jurnal «secret»”


IICCMER, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naționale și Fundația Konrad Adenauer lansează un nou concurs naţional cu tema „O zi în comunism: file de jurnal «secret»”. Concursul urmăreşte să-i stimuleze pe elevi să-și folosească imaginaţia şi creativitatea pentru a scrie un eseu pe subiectul de mai sus, eseu care să ia forma unei intrări de jurnal personal.
Astfel, participanţii trebuie să aleagă o zi din intervalul 1944-1989 şi să facă referire la cum regimul comunist a influenţat vieţile oamenilor. Printre temele care pot fi abordate se numără evenimentele conexe procesului de comunizare, mişcările de rezistenţă armată anticomunistă, represiunea împotriva opozanţilor regimului, universul concentraţionar, colectivizarea, revoluţia din Ungaria din 1956, eliberarea deţinuţilor politici, procesul de industrializare, momentul 1968, viaţa cotidiană în comunism, disidenţă, evenimentele din 1989 precum şi orice alte subiecte legate de istoria comunismului românesc.

Lansare de carte și film: Florin Șinca, Martirii Poliției române. Distrugerea unei instituții sub regimul comunist



Vineri, 21 martie ora 14.00, la Centrul Cultural MAI din Str. Mihai Vodă nr. 17, va avea loc lansarea cărții și a filmului Martirii poliției române. Distrugerea unei instituții sub regimul comunist.
Autorul cărții este comisarul-șef dr. Florin Șinca. Cartea a stat la baza scenariului filmului regizat de Andrei-Nicolae Teodorescu.
La eveniment vor participa ca invitați speciali: Dan Puric, Mircea Tudor, Dan Berindei, Șerban Dimitrie Sturdza.

Apariție editorială: Narcis Dorin Ion, Palate din București



Albumul Palate din București constituie o istorie a reședințelor urbane ale Bucureștiului, realizându-se o incursiune prin arhitectura eclectică, de inspirație franceză. Între acestea s-au distins palatele construite la sfârșitul secolului al XIX-lea de arhitecții francezi veniți pe aceste meleaguri. Într-o Capitală care abia mai păstra câteva vestigii ale trecutului (avem în vedere palatele voievodale supuse atâtor vicisitudini de-a lungul secolelor), imaginea unor reședințe de nivel european – decorate fastuos și în care s-au organizat recepții și baluri ce au rămas în amintirea contemporanilor – putea să-i surprindă pe călătorii străini, pentru care această zonă reprezenta cel mult spiritul Orientului.


Remember Radu Gyr - „În cântec deplin”, cu Walter Ghicolescu

„Muzica lui Walter Ghicolescu în Cântecul deplin al lui Radu Gyr! O seară de cântec şi poezie care va readuce în actualitate personalitatea celui supranumit „poetul închisorilor”.
Radu Gyr va fi din nou prezent în sufletul bucureştenilor, prin poezia sa, de astă dată înviată de inspirata chitară a lui Walter Ghicolescu.
După prima apariție din 2014 în Capitală, care a stat sub semnul Cuvântului în privinţa noii dimensiuni artistice explorate de Walter în muzica sa, artistul se prezintă din nou în faţa publicului bucureştean într-o formulă poetico-muzicală inedită – un remember Radu Gyr organizat în ideea unui spectacol de folk şi poezie la care sunt invitaţi să participe personalităţi care l-au cunoscut într-un fel sau altul pe poetul comemorat.
«Cântec deplin» este piesa lui Walter pe versurile lui Radu Gyr care se va regăsi pe cel de al patrulea album al artistului – un material gospel-blues aflat deja în lucru și care va fi lansat în cursul acestui an.”
Evenimentul va avea lor Sâmbătă 23 martie 2014, ora 18, La Copac, Str. Pitar Moș 23, București. Intrarea: 15 LEI.
Informații preluate de pe pagina de facebook a evenimentului.