StatCounter

miercuri, 31 iulie 2013

Lista tristeţii (foşti deţinuţi politici care ne-au părăsit) - Pr. Tertulian Langa



S-a născut la 26 octombrie 1922 în Târgu Mureş. A urmat cursurile Facultății de Filosofie, ale celei de Filologie şi al celei de Psihologie. După finalizarea studiilor a funcţionat o vreme la Bucureşti ca asistent al profesorului G.G. Antonescu de la Pedagogie.
A fost arestat în aprilie 1948 şi condamnat la 20 de ani muncă silnică. A executat pedeapsa în închisorile Jilava, Pitești, Văcărești, Gherla, Aiud, Lugoj, Galaţi, Grădina şi Salcia. A fost eliberat la 24 iunie 1964.
După eliberare, la 20 decembrie 1964 a fost hirotonit preot.
După 1990 a fost numit în funcţia de Vicar General al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.
A scris 15 monografii profesionale pe linie sociologică, a tradus Noul Testament şi Psaltirea. A fost un prolific publicist, cu numeroase articole şi interviuri în ziare şi reviste, și intervenții la posturi de radio naţionale sau din străinătate. Una dintre cele mai importante lucrări ale sale este „Trecând pragul tăcerii”, publicată în 2009 la Editura Muzeului Literaturii Române, în care își prezintă pe larg experiențele din temniţele comuniste.

IICCMER cere Parchetului începerea urmăririi penale împotriva fostului comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat pentru omor deosebit de grav







La 30 iulie 2013 Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a solicitat Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Teritorial București începerea urmării penale împotriva fostului comandant al închisorii Râmnicu Sărat, locotenent-colonel (r) Alexandru Vișinescu (88 de ani), pentru săvârșirea infracțiunii de omor deosebit de grav.
În urma investigațiilor desfășurate în ultimele luni, IICCMER a identificat o serie de probe care indică faptul că, în perioada în care lt.-col. (r.) Alexandru Vişinescu a îndeplinit funcția de comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat, respectiv 1956–1963, deținuții politici au fost supuși unui regim de detenție extrem de dur. Acesta poate fi calificat drept unul de exterminare, prin raportare la condiţiile inumane de detenţie, care au dus în final la decesul unor deţinuţi politici aflați în executarea pedepselor privative de libertate în această închisoare.