StatCounter

marți, 26 martie 2013

Dezbatere: „Caractere - biografii emblematice ale detenţiei politice din România”. Tudor Greceanu

Seria de dezbateri intitulată „Caractere - biografii emblematice ale detenţiei politice din România” continuă miercuri, 27 martie 2013, la ora 17.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38), cu o întâlnire dedicată lui Tudor Greceanu, fost pilot de vânătoare și deţinut politic.
Va fi proiectat filmul Tudor Greceanu din seria Memorialul durerii, proiecția fiind urmată de o discuție moderată de Lucia Hossu Longin la care vor participa prof. dr. Manuela Cernat, critic de film, prof. dr. Adrian Cioroianu, istoric, generalul de flotilă Ion Dobran și arh. Emanoil Mihăilescu.
Fiecare manifestare din seria Caractere va fi consacrată unei personalităţi din detenţia politică. Vor fi proiectate documentare din seria Memorialul durerii. O istorie care nu se învaţă la şcoală. Printre biografiile care vor fi prezentate: Tudor Greceanu, Gheorghe Brătianu, Elisabeta Rizea, Liviu Babeş, Mircea Vulcănescu, Corneliu Coposu, Iuliu Maniu, Lucian Blaga, răsculaţii din Vadu Roşca, luptătorii din Făgăraş, Radu Filipescu, Doina Cornea, Caius Muţiu, Teodor Stanca, Gheorghe Ursu, Petre Mihai Băcanu, Alexandru Zub. Proiectul este inițiat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu TVR.
Detalii despre cine a fost Tudor Greceanu mai jos.

Sesiunea Națională de Comunicări Științifice A.S.I.D. – „Viața cotidiană în istorie”



În perioada 25-27 aprilie 2013 va avea loc Sesiunea Națională de Comunicări Științifice A.S.I.D. - „Viața cotidiană în istorie”, organizată de Asociația Studenților la Istorie „DACIA” (ASID), având ca temă „Viața cotidiană în istorie”.
A VIII-a ediție a Sesiunii Naționale de Comunicări Științifice A.S.I.D. își propune să creeze un spațiu propice dezvoltării profesionale și să ofere posibilitatea schimbului de idei, informații și perspective pentru participanți.  Prin tema aleasă, „Viața cotidiană în istorie”, urmărim o extindere a cercetărilor asupra cât mai multor aspecte din viața cotidiana de-a lungul secolelor iar în acest sens sesiunea va fi împărțită în trei workshopuri:

Istorie şi simbol - Sala Oglinzilor. Ultima întâlnire


„Uniunea Scriitorilor din România organizează în ziua de 29 martie a.c., la ora 12, în Sala Oglinzilor, la despărţirea de Casa Monteoru, care a fost sediul USR timp de câteva decenii, o întâlnire de rememorări şi poeme. Vor participa scriitori care au fost martori ai unor momente memorabile petrecute în această sală, atât în perioada ceauşistă, cât şi în cea postrevoluţionară, cât şi alţi autori, din generaţiile mai noi.”
Întâlnirea va fi moderată de Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România.