StatCounter

sâmbătă, 22 iunie 2013

Call for papers: conferința „Arhivele comunismului între discurs şi realitate”, Bucureşti, 23 august 2013

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) organizează în data de 23 august 2013, la sediul IICCMER, conferinţa „Arhivele comunismului între discurs şi realitate”.
„Arestarea” memoriei şi controlul ei a fost o caracteristică esenţială a statelor comuniste. În acest scop, regimurile totalitare instalate după 1945 în Europa de Est au limitat constant accesul la arhive şi documente, prezentând versiuni alterate, distorsionate şi propagandistice ale trecutului şi prezentului. Uneori, aceste practici au fost continuate după 1989 şi de succesoarele statelor comuniste, cum este şi cazul României. Mai bine de un deceniu după căderea regimului comunist, accesul la arhivele PCR a fost permis câtorva apropiaţi ai puterii politice, în mod netransparent, partizan și cu rezultate nesatisfăcătoare pentru cercetarea istorică. Înfiinţarea unor instituţii de studiere a memoriei comunismului în statele extotalitare a readus în discuţie statutul acestor documente, permiţând accesul la documente şi altor categorii de cercetători. Şi totuşi, la șapte ani după condamnarea în Parlamentul României a regimului comunist din România, arhivele comunismului sunt încă „semi-închise”.

Apariție editorială: Radu Cosașu, Opere V. Supraviețuirile 3. Logica


Al treilea volum din Supraviețuiri reia povestea lui Radu Costin după „sinuciderea politică” a acestuia în plenul Congresului tinerilor scriitori. Autorul zugrăvește o perioadă comunistă tragicomică, în care proaspătul șomer respins de societate dorește să-și facă un rost în viață, să-și răscumpere păcatele, iar pentru aceasta încearcă să treacă de la meseria de jurnalist și, apoi, de cenzor la nobila profesie de scriitor. În acest volum, Radu Cosașu își continuă autobiografia în aceeași notă ironică, punând pe tapet încercările unui tânăr aspirant de a pătrunde în tagma literară, cu suișurile și coborâșurile pe care această incursiune le presupune. Logica este astfel un veritabil manual de supraviețuire a scriitorului debutant în societatea comunistă.
Informații preluate de pe site-ul Editurii Polirom.

Expoziție: Vacanţele nomenclaturii. Viaţa privată a lui Nicolae Ceauşescu

În holul central al Arhivelor Naționale ale României, cei interesaţi pot viziona documente originale din perioada comunismului, grupate sub titlul Vacanţele nomenclaturii. Materialul documentar provine din fondul C.C. al P.C.R. Albume foto. Viaţa privată a lui Nicolae Ceauşescu.
Documentele vor fi expuse în perioada 10 iunie - 12 iulie 2013.

Şcoala de Vară „Fenomenul Piteşti”, ediția a II-a

Şcoala de Vară „Fenomenul Piteşti“, aflată în acest an la cea de a II-a ediţie, este un proiect de suflet al Centrului de Studii în Istorie Contemporană şi www.fenomenulpitesti.ro. Dorim să oferim şansa tinerilor studenţi, masteranzi sau doctoranzi din întreaga ţară să ia contact nemijlocit cu cei care au suferit în închisorile comuniste, cu cercetători ai trecutului recent şi cu intelectuali de prestigiu din România, pentru a face cunoscute modelele de demnitate şi rezistenţă din perioada comunistă. Vom îmbina prelegerile şi dezbaterile cu proiecţii de filme documentare, vizite în fostele închisori Piteşti şi Jilava, toate într-o ambianţă plăcută şi într-o atmosferă caldă.